BISERI DOKUMENTARISTIKE NA FESTIVALU 7 VELIČANSTVENIH: Pobednik Sandensa na otvaranju!
Foto: promo

specijalni jubilej - 100. film

BISERI DOKUMENTARISTIKE NA FESTIVALU 7 VELIČANSTVENIH: Pobednik Sandensa na otvaranju!

Pop kultura -

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih prikazaće od 9. do 15. aprila u Kombank dvorani u Beogradu ostvarenja nekih od najvećih autora savremenog dokumentarizma i hitove najvećih i najznačajnijih svetskih festivala, a u 15. izdanju proslavlja i specijalni jubilej - 100. film.

Čast da bude stoti "veličanstveni" od kada su Zoran i Svetlana Popović pokrenuli jedinstveni festival savremenog evropskog dokumentarnog filma, pripala je ostvarenju "Mostovi vremena", koje je svojevrsni manifest dokumentarizma i velika pohvala nekim od najvećih majstora poetskog filmskog izraza. To je zajedničko ostvarenje letonske rediteljke Kristine Brijede i posvećenog litvanskog dokumentariste Audrijusa Stonisa, koji četvrti put dolazi u Beograd.

foto: promo

Festival će otvoriti višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandensa - makedonski dokumentarac "Zemlja meda" Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova. Film vodi gledaoce na slikovite planinske visove gde jedna žena, kao u iskonskim vremenima, pronalazi med u stenama i pokazuje kako se sklapa pakt s prirodom. "U vremenu gde se vrednuje kvantitet, a ne kvalitet, mi težimo da ipak ostanemo na naših sedam veličanstvenih i da pokažemo pravi kvalitet. Dokumentarni film može da bude most u vremenu koji spaja čoveka sa onim što je bilo u prošlim vremenima, kako bi spoznao sebe. Dokumentarni film može obuhvatiti planetu i prikazati sve njene aspekte, što i pokazuje film koji zatvara festival "Zemlja" Nikolausa Gejrhaltera", kazao je Zoran Popović. On je istakao i film "Imala sam san" Klaudije Tozi, koji je posvećen borbi za poziciju i prava žena: "Vreme je da shvatimo da se nešto dešava napolju".

foto: Printscreen

Za publiku je pripremljeno i iznenađenje - biće održane dve dodatne specijalne projekcije, i to filmova rediteljke Mile Turajlić "Sinema komunisto" i "Druga strana svega".

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs / Foto: promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track