NEOBIČAN HOBI DEČAKA STEFANA VUJNOVIĆA: Desetogodišnjak crta karikature političara! Na crtežima izbori, predsednik, političari...
Foto: Sonja Spasić

nesvakidašnje

NEOBIČAN HOBI DEČAKA STEFANA VUJNOVIĆA: Desetogodišnjak crta karikature političara! Na crtežima izbori, predsednik, političari...

Pop kultura -

Desetogodišnji Stefan Vujnović iz Zemuna ima neobičan hobi, crta karikature političara. On sluša šta odrasli pričaju i gledaju, upija informacije, pita šta mu nije jasno, a zatim sve to pretoči na papir.

Za crtanje su mu, kako kaže, najzanimljiviji političari i politička pitanja. U kući se stalno slušaju vesti, uglavnom se o tome i priča, a Stefan stalno pomno sluša. Izgleda da mu ta tema predstavlja izazov i po crtežima se vidi da on dosta toga i razume, a šta mu nije jasno pita starije.

foto: Sonja Spasić

Dok je pažljivo vadio svoje crteže iz fascikle, objasnio nam je: "Nemam ja ništa protiv Vučića, deka ga baš voli, ali ja ga najviše crtam zato što je on najviše na televiziji".

Ovim hobijem počeo je da se bavi pre godinu dana. "Prvu karikaturu mi je pokazao deda, onda sam ja razgledao malo i razmišljao nekoliko nedelja, pa sam došao na ideju da mogu i ja da crtam karikature. Tražio sam ih i razgledao po raznim novinama i knjigama. One su mi najzanimljivije od svih vrsta crteža, nekako su ostavile najbolji utisak na mene. Volim ih, ne znam koliko sam do sada crteža napravio, ali baš ih ima dosta".

foto: Sonja Spasić

Traži inspiraciju gde god može i crta kad god dobije inspiraciju, ali ne koristi internet. Stefanova mama Tatjana rekla nam je da on koristi računar "samo u naučne svrhe", ne igra igrice, niti visi na internetu. Zbog toga i ima vremena da se bavi raznim hobijima, ali i da uči.

"Oduševljena sam crtežima zato što on to stvarno prati, nije klasično dete u tom smislu, mnogo toga upija i razume, da mi ostali nismo ni svesni. Moji roditelji vole predsednika, pa nam je politika nekako stalno na televizoru, u novinama, stalno se o tome priča. Stefan tako vidi svet", kaže ponosna majka.

Mnogi Stefanovi drugovi nisu znali šta su karikature, ali ih sada sve zanimaju i svi hoće da ih crtaju. "Srećni su svi zbog mene. Jedan moj drugar me odsad zove Političar. I mama je srećna, a i ja sam baš srećan", poručuje Stefan Vujnović.

Đak za primer

Stefan je odličan đak i, kako kažu u njegovoj školi "Gornja Varoš", on je pravi mali genijalac. Išao je na tri takmičenja iz matematike, na jednom je osvojio treće mesto, a sa poslednjeg još uvek čeka rezultat. Godinama trenira karate i osvojio je tokom godina mnoge medalje. Voli da čita, a najviše ga zanima da uči o vasioni i istoriji.

Glasačka kutija Levo je mišolovka, a pored glasačka kutija, ispod nje je novac, građanin razmišlja šta da radi. Ako upadne u zamku, on mora da glasa.

foto: Sonja Spasić

Raskrsnica

Ovde se vidi raskrsnica i Srbija mora da odluči između Istoka, Zapada i Kosova.

foto: Sonja Spasić

EU

Na vrhu se nalazi predsednik, a ljudi u donjem delu crteža ga snimaju zato što je on prvi čovek koji će pokušati da se ispali prema zvezdama Evropske unije.

foto: Sonja Spasić

Kurir.rs / Nevena Tomašević / Foto: Sonja Spasić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track