SEĆANJE NA KRALJA ROMSKE MUZIKE: Festival u Nišu u čast Šabana Bajramovića!
Foto: Youtube Printscreen

na godišnjicu

SEĆANJE NA KRALJA ROMSKE MUZIKE: Festival u Nišu u čast Šabana Bajramovića!

Pop kultura -

Novosadski bend Apsolutno romantično, Nebojša Sejdić, unuk legendarnog trubača Feata i niške Crne mambe nastupiće 7. i 8. juna na drugom World and Gipsy music festivalu u Nišu, organizovanom u čast Šabana Bajramovića, kralja romske muzike.

Bajramović je rođen 1936, a preminuo je 8. juna 2008. godine, tako da će se na 11. godišnjicu smrti na Letnjoj pozornici publika setiti na fantastičan glas i brojne melodije koje je komponovala ova romska legenda.

foto: Fros

Prošle godine je ova manifestacija u amfiteatru niškog keja okupila nekoliko hiljada ljubitelja muzike, dok će se ove godine održati na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Ulaz za sve posetioce je besplatan.

Noseća muzička snaga ovog festivala je orkestar "Crne mambe" na čelu sa Nebojšom Saitovićem Saitom, a ove godine će publika u Nišu po prvi put uživo čuti bend "Apsolutno romantično" iz Novog Sada koji je poznat po svojim autorskim delima, ali i po tome što su bili stalna pratnja poznatog kantautora Đorđa Balaševića.

foto: Fros

Festival će otvoriti trubač Nebojša Sejdić, unuk čuvenog Feata Sejdića što će biti poseban užitak za sve posetioce manifestacije. "Festival nam je prošle godine pokazao pravac kojim da se vodimo. Svojim specifičnim repertoarom na keju okupili smo nekoliko hiljada građana. Zato ćemo ove godine, pored čuvanja od zaborava kompozicija Šabana Bajramovića, promovisati još jednu vrstu romske pesme i igre", kaže Nebojša Saitović, frontmen "Crnih mambi" i jedan od organizatora festivala.

Umetnički direktor festivala, Kariman Alijević kaže i da je nastup "Mambi" sa "Gipsy kingsima" prošlog leta pokazao da je jedan ovakav festival potreban Srbiji. "Plan nam je da 7. juna imamo kulturni deo programa festivala gde se u Niškom kulturnom centru planira tribina o Šabanovoj zaostavštini. Za 8. jun smo planirali otvaranje uz Nebojšu Sejdića, a onda će jedan za drugim da nastupe "Apsolutno romantično" i "Mambe"", napominje Alijević. Organizatori ove manifestacije su Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata FROS i Niški kulturni centar.

Kurir.rs / M. S. / Foto: Fros

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track