KINOTEKA PROSLAVLJA 70. ROĐENDAN! Zlatni pečat za čak pet reditelja!
Foto: Marina Lopičić

svečano

KINOTEKA PROSLAVLJA 70. ROĐENDAN! Zlatni pečat za čak pet reditelja!

Pop kultura -

Jugoslovenska kinoteka proslaviće danas svoj dan dodelom Zlatnog pečata za doprinos filmskoj umetnosti i otvaranjem 21. Festivala nitratnog filma, ali i sedam decenija rada na sakupljanju i čuvanju filmskog blaga, počev od 1949, kada je osnovana.

Najznačajniju nagradu u oblasti kinematografije ove godine će primiti Goran Paskaljević, Rajko Grlić, Goran Marković, Lordan Zafranović i Srđan Karanović.

foto: Zorana Jevtić

Ovim povodom ovogodišnji Festival nitratnog filma održavaće se pod sloganom "70 filmova za 70 godina" i do 16. juna će obuhvatiti ostvarenja iz 30 arhiva, kinoteka i srodnih instirtucija i imati 40 gostiju.

Jugoslovenska kinoteka je 1964. ubrajana u pet najznačajnijih filmskih arhiva u svetu, danas sadrži preko 100.000 filmskih kopija i pored nacionalnog filmskog blaga obuhvata filmove 134 kinematografije koji čine preko 80 odsto ukupnog fonda, zbog čega je čuvar i svetske baštine.

Upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU Radoslav Zelenović, koji je proveo 24 godine na čelu Kinoteke, kazao je za Tanjug da je bila duga i teška borba da se sve to blago sačuva, da se stvore adekvatni uslovi za njegovo čuvanje, ali i da se otvori nova zgrada u Uzun Mirkovoj 1, koja je izazvala divljenje Nikite Mihalkova, Žerara Depardjea, Aleksandra Sokurova...

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs / Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track