SAN SVAKOG REDITELJA JE DA ZAVRŠI U KINOTECI: Goranu Markoviću, Srđanu Karanoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću uručen ZLATNI PEČAT! (FOTO)
Foto: Damir Dervišagić

rođendan jugoslovenske kinoteke

SAN SVAKOG REDITELJA JE DA ZAVRŠI U KINOTECI: Goranu Markoviću, Srđanu Karanoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću uručen ZLATNI PEČAT! (FOTO)

Pop kultura -

Rediteljima Goranu Markoviću, Srđanu Karanoviću, Rajku Grliću i Lordanu Zafranoviću večeras su u Jugoslovenskoj kinoteci, na proslavi 70 godina od osnivanja, uručene nagrade Zlatni pečat za doprinos filmskoj umetnosti.

Priznanje koje se dodeljuje od 1956. godine imaju sada u svojim vitrinama i studenti čuvene Akademije u Pragu.

- San svakog reditelja je da mu film završi i Kinoteci i da mu ona zahvali - rekao je primajući nagradu Grlić.

foto: Damir Dervišagić

Srđan Karanović otkrio je da se zaljubio u film baš u Jugoslovenskoj kinoteci, a Lordan Zafranović je apelovao da se njihovi filmovi digitalizuju i spasu od propadanja.

foto: Damir Dervišagić

- Nismo ih snimali samo za naše, nego i generacije koje dolaze - poručio je reditelj.

foto: Damir Dervišagić

Zlatni pečat jedino nije primio Goran Paskaljević i biće mu uručen krajem godine, a nagrade su dodeljene pre otvaranja 21. Festivala nitratnog filma. - Naša misija je da i dalje čuvamo i prikazujemo filmove. Uz naše programe odrastali su filmofili. Nada da ćemo pronaći neki izgubljeni film, nas u Kinoteci nikad ne napušta. Bićemo i dalje filmska Narodna biblioteka - poručio je direktor Jugoslav Pantelić.

foto: Damir Dervišagić

Gost na rođendanu bio je ministar kulture Vladan Vukosavljević. - Josipa Broza treba najviše da pamtio po tome što je osnovao Kinoteku. Ova ustanova je danas blago i riznica koja je prevazišla granice Srbije. I dalje nosi ime po Jugoslaviji, što ima smisla. Kinoteka je dama u najboljim godinama - poručio je ministar i prvi čestitao laureatima. Projekciji filma "Druge strana vetra" , koji je Orson Vels snimao sedamdesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, prisustvovali su Vladimir Petrić, Gorica Popović, Darko Bajić, Den Tana i Dara Čalenić i drugi.

1 / 5 Foto: Damir Dervišagić

Kurir/ Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track