MILJENU KLJAKOVIĆU KREKI ALEKSANDAR LIFKA: Scenografija zaslužuje veću pažnju! Zelenović: Ako neko naš bude dobio Oskara, možda će to upravo biti on!
Foto: Privatna Arhiva

festival evropskog filma palić

MILJENU KLJAKOVIĆU KREKI ALEKSANDAR LIFKA: Scenografija zaslužuje veću pažnju! Zelenović: Ako neko naš bude dobio Oskara, možda će to upravo biti on!

Pop kultura -

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka" u kategoriji domaćih stvaralaca, koju Festival evropskog filma Palić tradicionalno dodeljuje istaknutim domaćim i inostranim filmskim stvaraocima - ugledni je scenograf Miljen Kljaković Kreka. Nagrada se dodeljuje umetnicima koji su svojim angažmanom dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji ostavivši neizbrisiv trag.

"Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Hvala onima koji su o tome odlučivali prepoznavši u mom dugogodišnjem bavljenju filmskom scenografijom značaj i kvalitet mog profesionalnog umetničkog rada. Koliko god da je ova nagrada lične prirode jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije, koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je s velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje", kazao je Kreka.

Nagrađeni scenograf internacionalnu slavu je stekao ostvarenjem "Delikatesna radnja", a u našoj kinematografiji ostavio je veliki trag scenografijama u filmovima "Specijalno vaspitanje", "Miris poljskog cveća", "Dom za vešanje", "Andergraund", "Varljivo leto '68." i mnogim drugim.

foto: Printscreen

Radoslav Zelenović, direktor festivala, istakao je da je veoma zadovoljan izborom ovogodišnjeg dobitnika.

"Ako neko sa ovih prostora bude dobio Oskara, možda će to upravo da bude naš Kreka, i zato smo odlučili da on bude naš dobitnik. Čovek koji je radio scenografiju za mnoge poznate filmove", kazao je Zelenović.

foto: Marina Lopičić

Ovogodišnji 26. Festival evropskog filma Palić biće održan od 20. do 26. jula i obuhvatiće 130 filmova u 15 selekcija.

Kurir.rs / M. C. / Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track