kraj

ZAVRŠEN SOFEST U SOPOTU: Posthumno nagrađen Nebojša Glogovac, a "Bata" i "Mira" otišli Tihomiru Staniću i Snežani Bogdanović!

Pop kultura -

Uručenjem priznanja i projekcijom filma Gorana Markovića "Delirijum tremens", završen je 48. filmski festival u Sopotu - Sofest. Tokom pet dana u CZK Sopot prikazano je 18 filmova, a o ovogodišnjim laureatima odlučivali su glumica Jovana Gavrilović, Radoslav Zelenović i Dejan Dabić.

Gran-pri za najbolji film pripao je ostvarenju "Čija je ovo država" reditelja Vinka Brešana, u produkciji filmskih kuća "Interfilm" i "Zilion film".

- Svaki segment filma, od glume do kamere i muzike, uklopljen u jednu neraskidivu celinu - stoji u obrazloženju odluke.

foto: Profimedia

Nagrada za najbolju režiju otišla je Goranu Markoviću, a glumačka priznanja "Mira Stupica" Snežani Bogdanović za "Šavove" i "Bata Živojinović" Tihomiru Staniću za "Delirijum tremens".

foto: Promo

Posthumno, za ulogu Goluba u "Južnom vetru", nagrađen je Nebojša Glogovac.

- Glogovac je potvrdio ne samo svoju glumačku neponovljivost, kreirajući zastrašujući lik glavnog antagoniste filma, već nam je poslao i svojevrsno upozorenje. Ovo priznanje je povod da odamo počast celokupnom glumačkom doprinosu koji je dao srpskoj kinematografiji i kinematografijama u regionu - navodi žiri.

foto: Promo, Vojislav Danilov Feki

Nagradu je iz ruku Radoslava Zelenovića primila glumčeva supruga Milica Glogovac.

- Hvala svima. Pripremila sam tekst, ali me je potresao ovakvi aplauz, što garantuje i potvrđuje te odjeke dobra koje je on činio za života kao umetnik i čovek. Ovo je dokaz da Nebojša živi i živeće na toliko načina - rekla je Milica primajući priznanje.

foto: Promo, Vojislav Danilov Feki

Nagrada publike otišla je filmu "Kralj Petar Prvi". U Domu omladine Beograd danas možete pogledati od 15 časova nagrađena ostvarenja.

Na 48. Sofestu prikazano je 18 filmova, a žiri je odluku doneo jednoglasno. Filmski festival u Sopotu, održan pod sloganom "Po jutru se dan poznaje", bio je posvećen reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću. Kurir/ Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track