DANKA NOVOVIĆ JE UŠLA U ISTORIJU TELEVIZIJE, A NIKADA NIJE ŽELELA DA POSTANE SPIKERKA: Susret sa kamerom se desio SLUČAJNO i kada čujete kako poverovaćete u SUDBINU
Foto: Printscreen/Studio B

LEGENDA

DANKA NOVOVIĆ JE UŠLA U ISTORIJU TELEVIZIJE, A NIKADA NIJE ŽELELA DA POSTANE SPIKERKA: Susret sa kamerom se desio SLUČAJNO i kada čujete kako poverovaćete u SUDBINU

Pop kultura -

Legendarna voditeljka Danka Novović preminula je u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini. Ostaće upamćena po besprekornom glasu i profesionalizmu, a mnogi sanjaju da ostvare karijeru kao što je bila njena.

"Otac je rano umro. Majka nam je zameniila sve. Imala sam dva divna brata, pa kada smo bili zajedno, nije bilo veće sreće", ispričala je Danka pre nekoliko godina za emisiju "Moj Beograd".

Iz sela pored Prijedora gde je njen otac radio kao učitelj, Dankina porodica se preselila u veliki grad u potrazi za boljim životom i prilikama za Danku i njenu braću.

foto: Printscreen/Studio B

Doselili su se u Šumice, u vilu Dana, gde je danas stambena zgrada. Legendarno TV lice je reklo da je njihova porodična kuća bila skromna, a veliku pomoć pružala im je tetka koja je živela u prizemlju.

Za svoje detinjstvo rekla je da je bilo najlepši deo života. Šumice ili Šangaj kako su ih nekad zvali zbog udaljenosti od centra, napustila je kada je postala član dramske sekcije Bate Miladinovića na Radiju Beograd.

Dramskoj sekciji se pridružila, ali nije želela da bude glumica, iako je dobijala ponude za uloge. O profesiji spikera nije ni pomišljala jer je televizija bila "daleko od nje i svih".

Sudbina je odredila drugačije, pa je Danka ipak stala pred kamere. Nakon što se tadašanja spikerka (najavljivačica) Evica Laban razbolela, iz televizije Beograd došli su po nju i saopštili joj da mora da odmah ide u studio na Sajmu i da snimi najave, sate i sate programa (koji se emitovao od pet do 11 časova).

"Prvu najavu sam snimila 18. 12. 1964", ponosno je istakla Danka setivši se momenta kada je postala deo istorije televizije, menjajući je.

foto: Printscreen/Studio B

Kurir.rs/Studio B, Žena/Foto: Printscreen, Studio B, Moj Beograd

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track