NESVESNO SAM BILA BUNTOVNICA: Dubravka Duca Marković o novom talasu, druženjima sa Divljanom i Giletom!
Foto: Sonja Spasić

iskrena

NESVESNO SAM BILA BUNTOVNICA: Dubravka Duca Marković o novom talasu, druženjima sa Divljanom i Giletom!

Pop kultura -

Jedinstvena karijera novinara, radijskog i TV voditelja, žena koja je živela ono što je radila i obeležila jedno vreme i jednu kulturu. Bila je deo "novog talasa", buntovnik i vodila jednu od najpopularnijih muzičkih emisija "Hit meseca", koja je predstavljala vrednosti i način života toga vremena. Majka je Kosa Gasparija i supruga novinara Gorana Gmitrića. Tako bismo u najkraćim crtama mogli da predstavimo Dubravku Marković, koja danas na Radio Beogradu vodi emisiju "Večeras zajedno". Sa čuvenom Ducom razgovarale su naše kolege iz magazina Lepa i srećna povodom premijere filma "Nebeska tema", posvećenog prerano preminulom muzičaru Vladi Divljanu, u kojem i ona učestvuje.

Kakvi su vaši utisci o dokumentarcu o Vladi Divljanu? - Učesnici su ljudi s kojima sam odrastala, deo su iste priče. Krug je isti onaj koji se prostirao u tadašnjoj Jugoslaviji. Svako je režiseru Mladenu Matičeviću ispričao svoje iskustvo s Vladom. Stiče se potpun doživljaj, to je odličan muzičko-dokumentarni film.

Foto: Maja Mojskovski
Foto: Maja Mojskovskifoto: Arhiva

Kako biste opisali "novi talas" onome ko ga nije doživeo? - Kao trenutak koji je počeo u Engleskoj polovinom sedamdesetih i preneo se kod nas, jer smo tada bili otvoreni za sve. Neosetno nas je uvukao, nije dugo trajao, ali je bio važan - to je bio način života. Da odete u bilo koji grad, uvek biste našli nekoga ko je tome pripadao i to je najveća vrednost - otvorenost i prijateljstvo. Preneo se na umetnost, film, pozorište, ali je muzika bila ključna. Tada ste verovali da individua može da menja svet, da li to i danas mislite? - Mladost ludost (smeh). Individua ni tada nije mogla, niti sada može da utiče mnogo, samo što su vera i želja da se čovek suprotstavi ratu, podstaknute pokretom šezdesetih, bile jake. Međutim, sistem je jači od pojedinca i pojedinačno angažovanje ne može mnogo da učini, ali očigledno svako to mora da proba kad je mlad.

foto: Sonja Spasić

Da li ste svesno gradili imidž buntovnice? - Nisam radila svesno na tome, osim što sam pripadala generaciji i vremenu kada su devojke želele da izgledaju drugačije, a danas sve žene žele da izgledaju isto, kao da su klonirane. Sećam se da sam sašila haljinu od jorganskog brokata, a Giletu iz Orgazma sašila sam sako od zavese. Snalazili smo se i tako se opredeljivali - ošišala sam se kratko i moja kosa je prirodno pankerski odskakala.

foto: Nebojša Mandić

Kome je namenjena vaša emisija "Večeras zajedno"? - To je jedna od najstarijih emisija Radio Beograda, postoji već 49 godina i namenjena je našim ljudima u inostranstvu. Recimo, ja uvek nastojim da prikažem neku ličnost koja je povezana s inostranstvom.

Šta biste savetovali mladima koji žele da se bave novinarstvom? - Isto što su i meni moji rekli - nemoj slučajno! Novinarstvo se promenilo, to je sada mašinerija povezana s internetom i kompjuterima, više nema tu formu koju je imalo onda kada sam ja radila.

Vaš sin Kos posvetio se nečemu drugom? - On ima 25 godina i pohađa master studije iz filmske umetnosti u Londonu. Ali za razliku od većine mladih koji maštaju o tome da odu odavde, on želi da se vrati. Ima uslove da ostane i želi da se vrati.

foto: Sonja Spasić

Kurir/ Ivana Martić, foto: Sonja Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track