DRŽI SE, ZELENI ZUBE! Ceo region uz Koju iz Discipline kičme! Porodica Kojić zahvalila se NA BRIZI!
Foto: Printscreen

podrška

DRŽI SE, ZELENI ZUBE! Ceo region uz Koju iz Discipline kičme! Porodica Kojić zahvalila se NA BRIZI!

Pop kultura -

Vest da je lider rok benda Disciplina kičme Dušan Kojić Koja (58) pre nekoliko dana imao moždani udar i da se nalazi u bolnici u indukovanoj komi potresla je javnost duž celog regiona. Sa svih strana stižu poruke sa željama za što brže ozdravljenje, a porodica Kojić je tokom jučerašnjeg dana poslala zvanično saopštenje u kojem zahvaljuje na brizi.

foto: Stefan Jokić

"Povodom objavljivanja vesti o Kojinom zdravstvenom stanju, porodica, bliski prijatelji i saradnici zahvaljuju se svima na pokazanoj brizi i mole za privatnost. Po dolasku u Veliku Britaniju Koja je osetio određene zdravstvene probleme. Engleski lekari su ustanovili da je u pitanju moždani udar, te mu je pravovremeno pružena specijalistička pomoć i čeka se da se oporavi. Uz vaše iskrene želje za oporavak, još jednom apelujemo da je našem Koji i članovima njegove porodice u ovom trenutku najpotrebniji mir. O svemu ćemo vas pravovremeno obavestiti zvaničnim saopštenjem", napisala je porodica Kojić.

Podsetimo, Koja je otišao u Englesku da poseti svoju sestru kada je doživeo moždani udar. Hitno je hospitalizovan u jednoj tamošnjoj bolnici, a lekari su ga uveli u indukovanu komu kako bi mozgu dali dovoljno vremena za oporavak.

Dušan Kojić Koja, mnogima poznat pod pseudonimom Zeleni Zub, na srpskoj muzičkoj sceni aktivan je pune četiri decenije. Priključio se 1980. Milanu Mladenoviću u grupi Limunovo drvo, a kada su se uz bubnjara Ivicu Vdovića Vda ustalili kao trio, promenili su ime u Šarlo Akrobata i objavili jedini, ali kultni album "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...". Po raspadu Šarla Koja krajem 1981. osniva Disciplinu kičme.

foto: Stefan Jokić

Na prvoj probi grupe, pored Koje, svirao je kao drugi basista i Srđan Đile Marković, ali Koja je odmah odlučio da grupa funkcioniše kao duo. Tokom 1982. došlo je do izmene bubnjara, jer je Kele otišao u vojsku, a za bubnjeve je seo tada sedamnaestogodišnji budući glumac Srđan Todorović Žika. Nesvakidašnja postava i neobična muzika vrlo teško su nalazile put do izdavača. Tiraž je bio mali, a jedina numera koja se vrtela po medijima je bila pesma "Novac neće doći". Suočen s problemom golog preživljavanja od sopstvene muzike, Koja se u vreme objavljivanja EP "Dečja pesma" odlučio za radikalne izmene u zvuku i imidžu grupe. Uzevši pseudonim Zeleni Zub, Koja je napustio dotadašnji stil i uveo duvačku sekciju u grupu, preusmerio Disciplinu kičme u novi pravac, koji se može okarakterisati kao mešavina fanka i repa uz veliku dozu humora.

Ovom izmenom završena je prva faza rada grupe i započeto novo poglavlje, koje će trajati sve do Kojinog odlaska u London u januaru 1992. U ovakvoj postavi Disciplina je postala prava scenska atrakcija, a album "Zeleni Zub na planeti dosade" doneo je grupi prvu popularnost van uskih krugova okorelih obožavalaca. Koja je komponovao i muziku za film "Kako je propao rokenrol", u kojem se i pojavio kao Koja Zeleni Zub.

foto: Printscreen

Poslednji album koji su objavili bio je "Opet." 2015. godine, a nedavno se pojavio i treći deo edicije "Ove ruke nisu male...", koja u celini predstavlja digitalnu retrospektivu diskografske karijere Discipline kičme. U ovom boks-setu nalaze se i po mnogo čemu najznačajniji albumi grupe (na prvom disku su "Najlepši hitovi! Uživo" i "Dečja pesma", dok su na druga dva "Zeleni Zub na planeti dosade" i "Nova iznenađenja za nova pokolenja"), ali i mnoštvo ranije neobjavljenih snimaka i video-materijala. Sledeći album najavljuju krajem leta.

Veliki gubitak za bend

Nedavno ih napustila Manja

Bend Disciplina kičme nedavno je pretrpeo veliki gubitak kada je u aprilu ove godine njihova članica Marinka Đorđević Manja preminula u 51. godini.

"Napustila nas je naša najlepša Manja", napisali su tada članovi.

foto: Printscreen/Facebook

Kurir.rs/Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja