TEODORA PAVLOVSKA OTIŠLA JE SA SAMO 17 GODINA ZA AMERIKU: Ališa Kiz mi je donela stipendiju za Berkli! Trudim se da kroz moju muziku govorim jezikom svoje generacije!
Foto: Marina Lopičić

novo lice NA MUZIČKOJ SCENI

TEODORA PAVLOVSKA OTIŠLA JE SA SAMO 17 GODINA ZA AMERIKU: Ališa Kiz mi je donela stipendiju za Berkli! Trudim se da kroz moju muziku govorim jezikom svoje generacije!

Pop kultura -

U našoj kući slušali su se grupa Kvin i Bitlsi, a posle malo i Britni Spirs

Talentovana Teodora Pavlovska (26), umetničkog imena Teja Dora, jedan je od najmlađih balkanskih stipendista čuvenog Berkli koledža u Bostonu. Razapeta između Amerike i Srbije, leto provodi u Beogradu, i nedavno je objavila svoj prvi singl "Da na meni je" u izdanju "Basivitija".

- Pesma je nastala još prošlog leta. Pisala sam je za nekog drugog izvođača. Nisam imala ambicije da postanem kantautor. Međutim, kad sam pripremala demo, odmah sam osetila da bih baš ja mogla da je i otpevam - kaže Teodora za Kurir.

foto: Marina Lopičić

Kroz osmeh ona konstatuje da je muzika njen život već 22 godine. - U našoj kući slušali su se grupa Kvin i Bitlsi, a posle malo i Britni Spirs. Završila sam osnovnu i srednju muzičku školu u Beogradu, a Berkli sam upisala sa 17 godina. U Americi sam provela četiri godine, gde sam i počela da pišem svoju muziku - objašnjava nova nada domaće muzičke scene.

Ališa Kiz
Ališa Kizfoto: AP Ted S Warren

Pored klavira, Pavlovska je završila i solo pevanje, ali nije želela da nastavi da se bavi klasičnom muzikom. - Mislila sam da je Amerika pravi put za mene. U mojoj školi bila je audicija za Berkli. Pevala sam "Girl on fire" Ališe Kiz i prošla. Bez stipendije ne bih mogla to sebi da priuštim. Semestar na Berkliju košta 20.000 dolara. Godišnje ima tri obavezna i letnji semestar. Za samo jednu godinu treba oko 70.000 dolara.

foto: Marina Lopičić

Da se navikne na novu sredinu, pomogli su joj prijatelji i kolege sa Balkana. - Mama je najteže podnela moj odlazak. I danas me zove svaki dan. Nisam se vratila u Srbiju. Dolazim jednom ili dva puta godišnje. Pokušala sam da vidim mogu li svoju muziku da prodam kod nas. Moje pesme govore o socijalnim temama i svaka ima dobru poruku. Trudim se da govorim jezikom svoje generacije. Mi želimo sve odmah i nemam strpljenja, a najviše mi smeta što smo opsednuti društvenim mrežama - konstatuje umetnica.

Lana del Rej
Lana del Rejfoto: Profimedia

Ona nema jedan muzički uzor, a muziku deli na dobru i lošu. - Od klasične bliža mi je filmska muzika. Uzori su mi Stivi Vonder i Lana del Rej. Volim originalne kompozitore i artiste koji su drugačiji i koji ne prate ukus publike po svaku cenu, jer muzičari treba da kreiraju nove stvari da bi se shvatila neograničenost muzike - zaključuje Teodora.

Marina sa sinom Milanom
Marina sa sinom Milanomfoto: Pritnscreen

Prijateljstvo: Znači mi podrška Marine Tucaković

Teodori u pisanju tekstova pomažu Milan Radulović Laća i njegova majka Marina Tucaković. - Kad je Marina čula stih "Ko suze lije, ko šampanjac pije", rekla mi je da zvuči kao da ga je ona sama napisala. Porodica Radulović me je na neki način nagovorila da počnem da se bavim pevanjem. Imam Marininu podršku, što mi puno znači - kaže Teodora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track