GORDAN MIHIĆ JE NAPISAO  SREĆNU PORODICU: Ona je njemu bila više do SERIJE, a zbog jedne stvari mu je BILA NAJDRAŽA (VIDEO)
Foto: Printscreen

odlazak velikog čoveka

GORDAN MIHIĆ JE NAPISAO SREĆNU PORODICU: Ona je njemu bila više do SERIJE, a zbog jedne stvari mu je BILA NAJDRAŽA (VIDEO)

Pop kultura -

"Srećna porodica", "Dnevnik uvreda", "Zaboravljeni", "Varljivo leto 68" potpuno su posebni naslovi u karijeri Gordana Mihića, koji je preminuo u 81. godini.

Posebni su jer su u pomenutim ostvarenjima igrale njegova supruga i ćerka Vera Čukić i Ivana Mihić. Scenaristu, koji je preminuo u nedelju u Beogradu, u 81. godini i najvažnije žene u njegovom životu, koje su ponosne što su "bile njegove", kako je Ivana istakla u saopštenju na Instagramu, gluma je povezivala na dodatni način. Bili su najbolji tandem i kao poslovni saradnici.

U seriji "Srećna porodica" iz 1979. godine, čiju je priču osmislio Mihić, Vera je igrala mamu, a Ivana stariju ćerku i bio je to njen filmski debi.

foto: Printscreen

Ivana je zatim 1984. glumila u Varljivom letu 68. Bila je Vladica, sestra Petra Cvetkovića kojeg je glumio Slavko Štimac. Kultna priča o porodici Cvetković koja je sjajno dočarala društveni i porodični milje Jugoslavije šezdesetih godina prošlog veka, gleda se i danas. I svako novo gledanje donese neki novi aspekt, ugao, Mihićevu poruk

u.

Desila se devedesetih, od 1996. do 1997, serija "Gore-dole". Mihić je dao svoju ocenu burnog perioda i sunovrata društvenih vrednosti. Veri je bila pripala uloga Marije Mace Jakšić, a naslednici Kristine Kiki Jakšić. Porodica Jakšič borila se sa sankcijama, inflacijom, restrikcijama struje, svime onome što je krizni period donosi.

Fantastičnu ulogu je Ivana Mihić odigrala u akcionoj kmeidji "Kupi mi Eliota" premijerno prikazanoj 1998. godine. Glumica je u crnohumornoj priči o saksofonisti Bokiju koji se bori sa dugovima, priskače u pomoć, a njen glumački izazov bio je praćen dramatičnim scenama i akcijom.

"I Bog stvori kafansku pevačicu", 1972. i Vera Čukić kao Bela Seka. Kultni film, kultna uloga uz Velimira Batu Stojkovića.

Kako su sjajno Mihićeve spisateljske ideje u delo sprovodile njegova supruga i ćerka. A Gordan je prikazom ljubavne priče između kafanske pevačice, opterećene prošlošću i i radnika na gradilištu hidrocentrale ispoljio još jednu stranu svog nesvakidašnjeg talenta.

Vera i Gordan su se spojili na poslu i 1988. u seriji "Zaboravljeni". Sećate se sigurno Kifline majke čiji je lik dočarala naša istaknuta glumica.

Mihićevo umeće da na jednostavna, prijemčiv, plastičan, a istovremeno umetnički način prikaže realnost došlo je do izražaja i u "Dnevniku uvreda" 1993. godine. Fantastičan glumački duo činili su Vera (Ana Nikolić) i Marko Nikolić (Stefan Nikolić).

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs/Žena/Foto Printsceen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track