2 KANDIDATA U TRCI ZA OSKARA: Evo koji filmovi se bore za srpskog kandidata za zlatnu statuu
Foto: Promo

2 kandidata u trci za Oskara!

2 KANDIDATA U TRCI ZA OSKARA: Evo koji filmovi se bore za srpskog kandidata za zlatnu statuu

Pop kultura -

Srpski kandidat za Oskar biraće se između istorijske drame "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog i tragikomedije "Delirijum tremens" Gorana Markovića.

foto: Zorana Jevtić

Bez obzira na nekoliko snimljenih, pa i nagrađivanih filmova, na konkurs AFUN-a (Akademije filmske umetnosti i nauke), koji ističe danas, prijavljena su samo pomenuta dva filma.

Oba kandidata, ispunjavaju formalne uslove da budu prihvaćena, što znači da većinsko učešće u autorskoj i glumačkoj ekipi imaju ljudi sa srpskim državljanstvom ili prebivalištem u našoj zemlji.

"Kralj Petar Prvi" je imao i sedam dana bioskopskog prikazivanja, dok "Delirijum tremens" ima potpisan ugovor sa bioskopom i očekuje se da će i taj uslov ispuniti do roka - 20. septembra.

Uskoro se očekuje zasedanje komisije, koju, po novim pravilima Američke filmske akademije, čine 24 člana čija su imena dostavljena Amerikancima pre raspisivanja konkursa. Kandidat se bira većinom glasova.

Istorijski spektakl "Kralj Petar Prvi" Petra Ristovskog govori o nekim od najtežih trenutaka u srpskoj istoriji, s početka Prvog svetskog rata. Naslovnu ulogu igra Lazar Ristovski, a tu su još i Radovan Vujović, Milan Kolak, Danica Ristovski...

Film Gorana Markovića "Delirijum tremens" je priča o slavnom glumcu koji pomoću alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Glavnog junaka igra Tihomir Stanić, a tu su još i Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović...

Poslednjih nekoliko godina, čini se uobičajeno, domaći autori "preskaču" kandidaturu za Oskar na vanengleskom području. Tako među ovogodišnjim kandidatima nema ni ostvarenja koja su nagrađivana u inostranstvu, poput "Šavova" Miroslava Terzića ili "Pijavica" Dragana Marinkovića, pa ni filma Predraga Gage Antonijevića "Zaspanka za vojnike". Pravo učešća odnedavno imaju i dokumentarci, ali ni nagrađivani film Gorana Radovanovića "Slučaj Makavejev" nije među kandidatima.

Kurir.rs/Večernje novosti/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track