POSLEDNJE ZBOGOM VELIKOM SLIKARU: Vladimir Veličković biće danas sahranjen u Aleji u prisustvu najbližih!
Foto: Printscreen YouTube

Tuga

POSLEDNJE ZBOGOM VELIKOM SLIKARU: Vladimir Veličković biće danas sahranjen u Aleji u prisustvu najbližih!

Pop kultura -

Veći deo karijere proveo je u Francuskoj, gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, Komander de l'ordred art e de letr, i viteškim ordenom Legije časti

Komemoracija povodom smrti našeg velikog umetnika Vladimira Veličkovića održaće se danas u svečanoj sali Skupštine grada Beograda sa početkom u 12 časova, dok će sahrana biti obavljena u krugu najuže porodice.

Veličković, akademik i jedan od najistaknutijih srpskih slikara svih vremena, pripadnik grupe Medijala, koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti, preminuo je u Splitu 28. avgusta.

Najveći... Vladimir Veličković
Najveći... Vladimir Veličkovićfoto: Printscreen/youtube

Veći deo karijere proveo je u Francuskoj, gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, Komander de l'ordred art e de letr, i viteškim ordenom Legije časti.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić dao je saglasnost da se komemoracija povodom njegove smrti održi u zgradi Starog dvora, kao i da se naš istaknuti slikar sahrani u Aleji velikana. "Grad Beograd odaje počast velikanu srpske i svetske umetnosti kakav je bio akademik Vladimir Veličković. Njegov umetnički opus ostavio je izuzetan trag u umetnosti i ponosni smo što smo živeli u veku stvaralaštva našeg istaknutog slikara", rekao je Radojičić.

Na komemoraciji će u čast slikara govoriti Vladimir Kostić, predsednik SANU, kulturni ataše francuske ambasade gospođa Fodri, Irina Subotić, istoričarka umetnosti, i Mrđan Bajić, profesor FLU i umetnik.

Kurir.rs / Foto: Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track