SRBI KRSTE NOVU PLANETU: Evo kako možete da glasate i kada! NOVAK ĐOKOVIĆ jedan od favorita!
Foto: Profimedia

Evropska noć istraživača

SRBI KRSTE NOVU PLANETU: Evo kako možete da glasate i kada! NOVAK ĐOKOVIĆ jedan od favorita!

Pop kultura -

Ona je udaljena je 1.200 svetlosnih godina od zemlje i velika je skoro kao Jupiter, ali ima dvostruko manju masu

Evropska noć istraživača održaće se 27. i 28. septembra širom Srbije, a prvi put naša zemlja dobiće priliku da nazove jednu planetu, najavili su juče organizatori na konferenciji za medije u EU info-centru.

Ona je udaljena je 1.200 svetlosnih godina od zemlje i velika je skoro kao Jupiter, ali ima dvostruko manju masu. Godina na njoj traje svega četiri dana. Trenutno nosi nemaštoviti naziv WASP-60 b, ali upravo je Srbija dobila priliku da baš ovoj planeti predloži neko zanimljivo ime.

Trenutno je jedan od favorita Novak Đoković, ali će predlozi s najviše glasova biti saopšteni za nekoliko dana.

foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Nova planeta i njena zvezda otkrivene su u sazvežđu Pegaza, a dobiće imena u okviru kampanje za imenovanje brojnih novootkrivenih nebeskih tela, koju je pokrenula Međunarodna astronomska unija (MAU).

Avantura... Detalj sa prošlogodišnje  noći istraživača
Avantura... Detalj sa prošlogodišnje noći istraživačafoto: Promo

- Posetioci će u Noći istraživača moći da glasaju za buduće ime jedne vansolarne planete. Ovu čast Srbiji je dodelila Međunarodna astronomska unija. Uskoro će biti poznati nazivi koji su ušli u uži izbor, a glasanje za konačan naziv obaviće se upravo 27. i 28. septembra - navode organizatori.

foto: Promo

Najveća naučna zabava u Evropi održaće se istovremeno u više od 370 gradova, a očekuje se da će biti premašen i prošlogodišnji broj od neverovatnih milion i po posetilaca. U cilju promocije nauke i približavanja naučno-istraživačkog rada posetiocima svih uzrasta, Evropskoj noći istraživača i ove godine pridružiće se naša zemlja, slaveći poseban jubilej – desetu godinu održavanja ove naučne manifestacije kod nas.

Nastavljajući da pomera granice, uz pomoć nauke i entuzijazma, Evropska noć istraživača održaće se ovog septembra u najvećem broju gradova do sada i to u Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Šapcu, Bečeju, Inđiji, Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Ubu, Užicu, Čačku, Malom Zvorniku, Kruševcu, Trsteniku, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Negotinu, Knjaževcu, Smederevu, Ranovcu, Svilajncu, Despotovcu, Jagodini, Ćupriji, Pančevu, Novom Pazaru i Leskovcu.Ulazak na programe je besplatan.

Kurir.rs/Lj.R Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track