MILOVAN VITEZOVIĆ OTVORIO 64. SAJAM KNJIGA! 500 izlagača na manifestaciji, a zemlja počasni gost je Egipat
Foto: Dragan Kadić

počelo je

MILOVAN VITEZOVIĆ OTVORIO 64. SAJAM KNJIGA! 500 izlagača na manifestaciji, a zemlja počasni gost je Egipat

Pop kultura -

Književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otvorio je večeras Beogradski sajam knjiga, na kojem će svoja izdanja predstaviti 500 izlagača, a počasni gost ove godine je Egipat.

Vitezović je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti SPC i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

foto: Damir Dervišagić

"Prema istraživanjima u svetu, postoji 5.000 srpskih srednjevekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to", rekao je Vitezović i otvorio ovogodišnji Sajam knjiga.

U ime zemlje počasnog gosta govorio je direktor Međunarodnog sajma knjiga u Kairu, Haitam Al Haj Ali.

On je kazao da je Egipat stara civilizacija koja veruje u moć knjige i da šalje tople pozdrave sa Nila svim ljubiteljima knjige u Srbiji.

Kapije sajma za posetioce otvorene su danas u 10 sati, a pod sloganom "Pismo=glava" sve do 27. oktobra u programima Sajma knjiga predstaviće se 500 direktnih izdavača, od kojih 60 dolazi iz inostranstva.

Tokom osam dana posetioci Beogradskog sajma moći će da sagledaju aktuelnu domaću izdavačku produkciju, a ljubitelji knjige moći će da prisustvuju mnogim tribinama i promocijama novih i vrednih izdanja.

Pored predstavljanja egipatskih autora i nekoliko tematskih izložbi, biće organizovano na desetine tribinskih programa.

Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a slavni filmski reditelji govoriće o svom odnosu prema književnosti.

Velika pažnja biće usmerena na život i delo Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije godišnjice smrti obeležavamo tokom cele godine.

Zanimljivim razgovorima biće osvetljen i veliki jubilej 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja