BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA SE BLIŽI KRAJU: Hari Poter i Handke u svakoj kesi
Foto: Zorana Jevtić

Praznik kulture

BEOGRADSKI SAJAM KNJIGA SE BLIŽI KRAJU: Hari Poter i Handke u svakoj kesi

Pop kultura -

Ovogodišnji Sajam knjiga polako se bliži kraju, a najveća poseta očekuje se danas. Pune kese i dugački redovi za potpisivanje dela omiljenih autora obeležili su proteklu nedelju, a svakako najveća gužva, već tradicionalno, bila je u četvrtak, na školski dan.

Vriska, dečji smeh i gurkanje mnogobrojnih mališana obeležili su taj dan, a brojna deca vršljala su sa spiskovima. Na naše iznenađenje, i dalje im je među prvim naslovima „Hari Poter“.

foto: Profimedia

Na jednom od štandova prodaje se komplet popularne sage o dečaku čarobnjaku, a videli smo da iz kesa viri i najnoviji ilustrovani četvrti deo - „Hari Poter i vatreni pehar“. Roditelji su pohitali da iskoriste sajamske popuste jer se, na primer, ceo komplet od osam naslova može kupiti za 6.000 dinara, dok je u prodaji skoro duplo skuplji.

foto: EPA

U odnosu na prethodne godine, moramo primetiti da je manje školske dece na sajmu, a razlog tome, kako su Tanjugu potvrdili iz organizacije, leži u problemu sa izdavanjem licenci za vozače koji bi učenike osnovnih i srednjih škola prevozili iz unutrašnjosti Srbije u Beograd.

Protekle dane na Sajmu obeležili su i dugi redovi ispred štandova na kojima su pisci potpisivali knjige, a mnogobrojni posetioci strpljivo su i po pola sata čekali kako bi dobili potpis svog omiljenog autora.

Velika gužva bila je i na štandovima na kojima se prodaju stripovi, a velike akcije, popusti i pokloni uz kupljenu knjigu privukli su kako mlađe tako i starije. Jedna gospođa iz Beograda kazala nam je da je uspela da pazari čak deset knjiga za 1.000 dinara.

Novi naslovi pisaca poput Dragana Velikića, Vuleta Žurića, Vladimira Kecmanovića, Vedrane Rudan česti su u cegerima posetilaca Sajma, a kao i svaki put nakon objave, dobitnik Nobela je najpopularniji, te je od prvog dana velika potražnja za svim prevedenim delima Petera Handkea. Najbolje se prodaju „Veliki pad“ i „Popodne pisca“.

Dodeljene nagrade NAJLEPŠA KNJIGA „BOB ŽIVKOVIĆ“

Nagrada „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu pripala je knjizi „Dobrosav Bob Živković“, a za najlepšu knjigu za decu proglašena je „Dar-mar“ Dragane Mladenović. Priznanjem za dečju knjigu godine ravnopravno su nagrađene knjige „Neću da mislim na Prag“ Sonje Ćirić i „Poziv“ Nikolete Novak.

Izdavačka kuća „Laguna“ dobitnik je nagrade za izdavača godine, a za izdavački poduhvat godine ravnopravno su nagrađeni dva dela.

Humanitarna misija RŠUMOVIĆ PRIKUPLJA NOVAC ZA DECU

foto: Nemanja Nikolić

Tokom školskog dana s najmlađima se družio Ljubivoje Ršumović. Slavni pisac na ovogodišnjem sajmu predstavlja svoju akademiju „Saradnici sunca“.

- Želimo da prikupimo novac da bi što više dece dobilo priliku da radi s piscima na Zlatiboru. Imali smo prvi kamp i osmoro dece je o našem trošku učilo i pisalo pesme. Gošća je bila Borka Tomović, koja ih je učila o kulturi govora i kako da govore svoje stihove. Deca su bila zadovoljna - kaže Ršumović za Kurir.

(Kurir.rs / Foto:Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track