ZAVRŠEN 64 SAJAM KNJIGA U BEOGRADU: Rumunska književnost u fokusu 2020. godine
Foto: Nemanja Nikolić, Marina Lopičić

Kraj

ZAVRŠEN 64 SAJAM KNJIGA U BEOGRADU: Rumunska književnost u fokusu 2020. godine

Pop kultura -

Organizatori i izdavači zadovoljno trljaju ruke. Manifestaciju posetilo gotovo 200.000 ljudi, a najtraženija su bila izdanja Petera Handkea

Primopredajom Otvorene knjige juče je završen 64. Sajam knjiga u Beogradu.

Naredne godine počasni gost najveće manifestacije u slavu pisane reči biće Rumunija. Organizatori su saopštili na konferenciji za medije da očekuju da broj posetilaca premaši 200.000 i prošlogodišnjih rekord od 193.000. Tačni podaci biće saopšteni tek danas.

Tokom Sajma obeležene su godišnjice posvećene književnicima Danilu Kišu, Miloradu Paviću i Oskara Daviču, a gosti su bili i brojni inostrani pisci: Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildirim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije, Goce Smilevski iz Makedonije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

Najviše interesovanje kod publike bilo je za dela Petera Handke, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade.

Izdavačka kuća „Laguna“ dobitnik je ovogodišnje jubilarne, 25. nagrade koju dodeljuju novinari najboljem izdavaču između dva Sajma knjiga.

„Laguna“ je osvojila 39 poena, drugoplasirani je „Službeni glasnik“ sa 22, a trećeplasirani „Arhipelag“ sa 17 poena. O nagradama i glasanju je odlučivala i ekipa Kurira.

Na Sajmu je učestvovalo 400 izdavača, ali i prvi put dve nove izdavačke kuće: „Blum“ i CFP „Apostrof“, sa po nekoliko zanimljivih naslova. Iz produkcije „Bluma“ izdvajaju se dva čuvena romana prema kojima su snimljeni isto tako slavni filmovi - „Izbavljenje“ američkog pisca Džejmsa Dikija i „Nadnica za strah“ francuskog autora Žorža Arnoa.

(Kurir.rs / Lj. Radanov / Foto: Nemanja Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track