ZAVRŠEN 25. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA U BEOGRADU: Moj jutarnji  smeh pobednik FAF
Foto: Tanja Drobnjak

Kraj

ZAVRŠEN 25. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA U BEOGRADU: Moj jutarnji smeh pobednik FAF

Pop kultura -

Dodelom nagrada i projekcijom filma „Talaso“ zatvoren je 25. festival autorskog filma.

Gran pri „Aleksandar Saša Petrović“ i novčana nagrada u iznosu od 5.000 evra pripali su filmu „Moj jutarnji smeh“ reditelja Marka Đorđevića.

foto: Dado Đilas

Đorđević je nekoliko godina pokušavao da snimi ovu priči o zakasnelom odrastanju jednog 30-godišnjaka, jazu između staklenog zvona i surove realnosti, urušavanju porodice i preuzimanju odgovornosti, a imao je čast da jednu epizodu odigra pokojni Nebojša Glogovac.

- Za uspeh filma ključni su bili timski rad i velika posvećenost - rekao je Đorđević.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je film „Vatra će doći“ reditelja Olivera Lašea. Oliver Laše se putem video-poruke zahvalio žiriju i organizatorima festivala na ovom priznanju, a nagradu je u njegovo ime primila Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu.

Prvi put sa velikim zadovoljstvom predstavljena je nagrada „Gordan Mihić“ za najbolji scenario, posvećena jednom od najznačajnijih autora jugoslovenskog i srpskog filma. Priznanje je osvojio film „Martin Eden“ reditelja Pjetra Marčela. Posebno priznanje žirija pripalo je reditelju Honasu Truebi za „Devicu avgusta“. Nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u čast Slavka Vorkapića osvojio je film „Vatra će doći“ O. Lašea.

Autori iz Srbije nagrađeni su i u pratećim programima. Posebno priznanje Hrabri Balkan pripalo je rediteljki Maji Novaković za film „A sad se spušta veče“. Za najhrabriji film Hrabrog Balkana proglašen je film Stefana Đorđevića „Poslednja slika o ocu“.

(Kurir.rs / Foto:Tanja Drobnjak)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track