VELIKA IZLOŽBA I REVIJA FILMOVA: Kinoteka odaje počast Feliniju
Foto: Profimedia

Lepo

VELIKA IZLOŽBA I REVIJA FILMOVA: Kinoteka odaje počast Feliniju

Pop kultura -

Povodom sto godina od rođenja Federika Felinija (Rimini, 20. januar 1920 - Rim, 31. oktobar 1993), Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka predstaviće retrospektivu najslavnijih filmskih ostvarenja jednog od najvećih reditelja i scenarista svih vremena, kao i izložbu crteža preuzetih iz njegovog dnevnika „Knjiga snova“.

Retrospektiva traje od 13. do 26. januara u sali Makavejev i obuhvata 17 ostvarenja iz Felinijevog opusa, od kojih će neki imati i reprizne projekcije. Biće prikazani filmovi „Svetlosti varijetea“, „Beli šeik“, „Dangube“, „Ulica“, kao i „Probisvet“, „Kabirijine noći“, „Sladak život“, „Klovnovi“, „A brod i dalje plovi“ i mnogi drugi.

foto: Privatna Arhiva

Izložba Felinijevih crteža biće otvorena 14. januara u 18.30 u zgradi Jugoslovenske kinoteke, a uvodnu reč imaće Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, i Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije. „Knjiga snova“ je dnevnik koji je počev od šezdesetih godina pa sve do avgusta 1990. vodio Felini.

U njemu je ovaj slavni reditelj, na savet psihoanalitičara Ernsta Bernharda, verno preneo plodove svoje izuzetno bogate oniričke aktivnosti u vidu crteža ili, kako je on sam opisao, „žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih beležaka“.

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track