ŽIVOT MU JE OBELEŽILA TRAGEDIJA, TEK DA ČUJETE KAD JE DOBIO DETE! Del Boja u Srbiji obožavaju, a evo koliko godina puni!
Foto: Profimedia

SREĆAN ROĐENDAN!

ŽIVOT MU JE OBELEŽILA TRAGEDIJA, TEK DA ČUJETE KAD JE DOBIO DETE! Del Boja u Srbiji obožavaju, a evo koliko godina puni!

Pop kultura -

Ser Dejvid Džejson, engleski glumac kojeg Srbija pamti po ulozi Del Boja u humorističnoj seriji 'Mućke', danas slavi 80. rođendan.

Glumac se prvi put pojavio na televiziji 1964. godine u ulozi Berta Bredšava u filmu "Raskršće". Nakon toga je dobijao brojne uloge u televizijskim serijama i filmovima.

Onda je 1975. dobio ulogu u sitkomu 'Lucky Feller'. Imala je 13 epizoda i prikazivala se na televiziji 1976. godine, a bila je svojevrsna prethodnica 'Mućki', jer su i ovde u glavnim ulogama bila dvojica braće iz jugoistočnog Londona. Ipak, u ovoj verziji jr Džejson bio Rodni, a Piter Armitidž je igrao 'pametnijeg' brata. I ovde su braća vozila smešno vozilo. Ono je bilo preteča slavnog trotočkaša kojeg su u 'Mućkama' vozili Nikolas Lindherst u ulozi mlađeg i blesavijeg brata Rodnija i Dejvid Džejson u ulozi starijeg i pametnijeg Del Boja.

foto: Printscreen YT

U toj seriji prvi put je prikazan i legendarni Delov pad kroz šank, koji je kasnije iskorišćen i u 'Mućkama' kada Del Boj u baru šarmira Šeril Hejl.

Nakon 'Mućki' Džejson je dobijao brojne uloge, a među značajnijim je inspektor Frost u seriji 'Frostov pristup'. Poslednji put odigrao je Del Boja 2014. godine nakon što se povukao iz uloge inspektora Frosta.

U septembru 2006. godine Džejson se našao na prvom mestu ankete o 50 najvećih televizijskih zvezda. Tokom karijere osvojio je četiri nagrade Britanske akademije za televiziju, zatim četiri nagrade Britanske komedije i sedam nagrada Nacionalne britanske televizije.

foto: Printscreen YT

Džejson je dugo godina živeo u vanbračnoj zajednici sa velškom glumicom Majvanvi Talog. Tokom 18 godina zajedničkog života, ostao je uz nju i negovao je do poslednjeg dana, a glumica je 1995. godine umrla od raka dojke. Ovo iskustvo nadahnulo ga je za pokretanje humanitarnog udruženja Trust David Jason – za decu obolelu od karcinoma.

Pre 19 godina, Džejson je prvi put postao otac u 61. godini kada je njegova devojka, Gil Hinčlif (41), rodila devojčicu. Džejson i Hinčlif su se venčali 2005. godine, a iste godine britanska kraljica Elizabeha II odlikovala ga je titulom viteza zbog njegovih doprinosa glumi i komediji.

Inače, Džejson je i licencirani pilot helikoptera, a 2013. godine objavio je i svoju biografiju 'Dejvid Džejson: Moj život' koja je odmah ušla u uži izbor za najveću književnu nagradu u Britaniji. Četiri godine kasnije objavio je i nastavak 'Samo budale i priče: Od Del Boja do Granvila, Pop Larkina do Frosta' – prema svojim najpoznatijim i najvećim ulogama.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track