MOJE IMENOVANJE INICIRALA MARINA ABRAMOVIĆ: Oglasio se Viktor Kiš, novi direktor Muzeja savremene umetnosti!
Foto: Printscreen

reagovanje

MOJE IMENOVANJE INICIRALA MARINA ABRAMOVIĆ: Oglasio se Viktor Kiš, novi direktor Muzeja savremene umetnosti!

Pop kultura -

Novi v. d. direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSU) Viktor Kiš, čije je imenovanje izazvalo negodovanje u stručnoj javnosti, izjavio je da se ne obazire na te kritike i, u intervjuu za današnju "Politiku", istakao da ga politika ne interesuje i da je nezavisna ličnost, a ne marioneta. List podseća da je Kiša 30. januara na predlog Ministarstva kulture i informisanja na to mesto postavila Vlada Srbije, ali mimo održanog javnog konkursa.

foto: Bojana Janjić/MSUB

Kiš je rekao da ga je predložio ministar kulture, a da je, na izvestan način, ideja za njegovo imenovanje potekla od Marine Abramović, čija je velike izložba "Čistač" nedavno završena u MSUB-u, a koja je, kako je istakao, "nametnula nove standarde muzejima". "Super je što su ljudi počeli da se obračunavaju sa mnom, a da me pre toga niko nije pitao šta je moja ideja, moj plan, moja vizija za ovu instituciju", rekao je Kiš. On je poručio da će dati sve od sebe da domaća savremena umetnost bude vidljiva i podržana u društvu.

Ema Bregović na festivalu 'Devet'
Ema Bregović na festivalu "Devet"foto: Privatna Arhiva

Kiš, koji je keramičar i jedan od pokretača umetničkog festivala "Devet", ranije je izjavio da mu je namera da popularizuje umetnost, umetnika i njegov rad, kao i da motiviše "gerilsku" publiku da dolazi u muzej.

"Kada pričamo o "gerili" ne govorimo o metodi nečijeg rada, već o sirovoj i nebrušenoj, pokretačkoj snazi nekih novih mladih umetnika i njihove publike", kojima su, na žalost, vrata institucija neretko zatvorena", rekao je Kiš, istakavši da umetnost mora biti dostupna svima, posebno mladima.

Novi v. d. direktora MUSB-a najavio je veliku izložbu nedavno preminulog slikara Vladimira Veličkovića.

foto: Printscreen/youtube

Kurir/ Tanjug/ Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track