MIRANDA IZ SEKSA I GRADA POSLALA JASNU PORUKU! Ovo mora da se ČUJE: Budi dama, rekli su oni
Foto: Profimedia

Budi dama, rekli su...

MIRANDA IZ SEKSA I GRADA POSLALA JASNU PORUKU! Ovo mora da se ČUJE: Budi dama, rekli su oni

Pop kultura -

Šta je poenta U pitanju je poruka koja upozorava na brojne kontradiktornosti
upućene ženskom rodu zbog njihovog izgleda

Pesma „Budi dama“, koju je 2017. napisala mlada pesnikinja Kamil Rejnvil, zaživela je ponovo ovih dana kao jasna poruka, ali i bunt koji se sprovodi protiv ideala savršenstva koji su nametnuli ženama strane modne industrije i društva.

O tome govori glumica Sintija Nikson, publici poznata kao Miranda iz serije „Seks i grad“, a evo kakvu poruku o percepciji žene u javnosti kroz nju šalje...

foto: Profimedia

„Budi dama, rekli su oni. Suknja ti je prekratka. Košulja ti je preduga. Pantalone su ti preuske. Ne pokazuj toliko kože. Pokrij se. Ostavi nešto mašti. Ne iskušavaj. Muškarci se ne mogu kontrolisati. Muškarci imaju potrebe. Izgledaj seksi. Izgledaj vrelo. Ne budi tako provokativna. Vi to tražite. Nosi crno. Nosi potpetice. Previše si obučena. Premalo si obučena. Izgledaš kao da si se opustila. Budi dama, rekli su. Ne budi previše debela. Ne budi previše mršava. Pojedi sve. Smršaj. Prestani da jedeš toliko. Ne jedi prebrzo. Naruči salatu. Ne jedi ugljene hidrate. Preskoči desert. Moraš da smršaš. Idi na dijetu. Bože, izgledaš kao kostur. Zašto jednostavno ne jedeš? Izgledaš izmučeno. Izgledaš bolesno. Muškarci vole žene s mesom na kostima. Budi veličina nula. Budi dupla nula. Ne budi ništa. Budi manje od ničega.

Budi dama, rekli su. Ukloni dlake sa tela. Izbeli ovo. Izbeli ono. Posvetli kožu. Prekrij ožiljke. Sakrij strije. Povećaj usne. Botoksiraj svoje bore. Zategni lice. Uvuci stomak. Podigni grudi. Izgledaj prirodno. Previše se trudiš. Izgledaš preterano. Muškarci ne vole devojke koje se previše trude.

Budi dama, rekli su. Nosi šminku. Istakni jagodice. Poravnaj kapke. Popuni svoje obrve. Produži trepavice. Oboj usne. Stavi puder, rumenilo, bronzer, sjaj... Kosa ti je prekratka. Kosa ti je preduga. Ofarbaj kosu. Ne u plavo, to izgleda neprirodno. Izgledaj mlado. Staro je ružno. Muškarci ne vole ružno. Budi dama, rekli su. Čuvaj se. Budi čista. Ne budi kurva. Ne spavaj naokolo. Muškarci ne vole drolje. Ne budi oprezna. Ne budi tako uskogruda. Smej se više. Ugodi ljudima. Budi iskusna. Budi seksepilna. Budi nevina. Budi prljava. Budi kul devojka. Ne budi poput ostalih devojaka.

Budi dama, rekli su. Ne pričaj preglasno. Ne pričaj previše. Ne plaši se. Zašto si tako jadna? Ne budi kučka. Ne budi tako ponosna. Ne budi tako emotivna. Ne plači. Ne viči. Ne psuj. Izdrži bol. Ne žali se. Složi mu odeću. Napravi mu večeru. Neka bude srećan. To je ženski posao. Bićeš dobra žena jednog dana. Uzmi njegovo prezime. Zadržala si prezime? Ti si luda feministkinja. Podari mu decu. Ne želiš decu? Hoćeš jednog dana. Predomislićeš se.

Budi dama. Ne dozvoli da te siluju. Ne pij previše. Ne izlazi prekasno. Nemoj da se napiješ. Nemoj da se smeješ strancima. Ne izlazi noću. Ne veruj nikome. Nemoj reći da. Nemoj reci ne. Samo budi dama, rekli su.“

A na kraju i mi imamo poruku za sve žene, a ona glasi: BUDITE ŠTA GOD HOĆETE! Ne dozvolite da vam iko na ovom svetu nameće nekakve standarde! Savršene ste baš takve kakve jeste! I ne odustajte od svoje jedinstvenosti uprkos očekivanjima okoline.

foto: Profimedia

Kurir.rs Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track