AL JE ŽELEO DA SE BAVI SPORTOM, A RADIO JE KAO DOMAR! Propušio je sa 9 godina i bilo je dana kada je spavao NA ULICI!
Foto: Profimedia

DANAS PUNI 80

AL JE ŽELEO DA SE BAVI SPORTOM, A RADIO JE KAO DOMAR! Propušio je sa 9 godina i bilo je dana kada je spavao NA ULICI!

Pop kultura -

Čuveni Al Paćino rođen je 25. aprila 1940, kao Alfredo Džejms Paćino. Ovaj glumac danas proslavlja 80 godina.

Sa 17 je odustao od srednje škole. Radio je kao domar, vozio je autobus, bio je zaposlen u pošti... Igrao je i bejzbol, želeći da postane poznati sportista! Pio je i pušio još sa devet, a sa 13 godina i redovno marihuanu. Kada je bio bez posla spavao bi na ulici, a onda je upoznao Čarlija Lotona koji mu je kasnije postao mentor i najbolji prijatelj.

Nakon što je izašao iz tinejdž doba oprobao se u pozorištu, da bi sa 22 godine bio primljen u organizaciju profesionalnih glumaca. Prvi duži posao u branši imao je u borstonskom pozorištu, da bi se preselio u Njujortk i počeo da glumi u Brdoveju za šta je zatim dobio "Tonija". Prvi film snimio je 1969. godine.

"Kada prestanemo da gledamo, prestaćemo da živimo", izgovara Al Paćino, mrzovoljni, penzionisani visoki oficir američke vojske kivan na sve oko sebe, ljut na život, u sjajnom filmu "Miris žene", a za tu ulogu Paćino je dobio Oskara.

Pojedini su ga upoređivali sa Pablom Pikasom, koji je sam slikao likove koje je glumio, dodajući im svoj karakter ili iznenada menjajući svoje replike: "Ima sjajno dupe!", rekao je u filmskom hitu "Vrelina", potpuno nenadano, baš kao što je Pikaso pravio iznenadne pokrete na svojim slikama.

Pojedine uloge Ala Paćina, poput Tonija Montane ili Korleonea - postale su sastavni deo pop kulture, napominju strani mediji. Njegova filmska zaostavština je takva da se ne može ignorisati, ili preko nje olako preći. Osvojio je Oskara, Emi, Toni... što se u svetu filmske umetnosti smatra "trostrukom krunom"! Zanimljivo je da Američka filmska akademija nije dodelila Oskara za fenomenalne role u "Kumu", "Serpiku"... ali je pravda zadovoljena kada je dobio "zlatnog čovečuljka" za "Miris žene".

"Laska mi kada mi mlađe kolege kažu da sam im uzor. Shvatam to kao kompliment, ali i dalje sebe vidim samo kao glumca koji se bori da dobije novu ulogu. Kada, i ako je dobijem, razmišljam kako da je odigram... jednostavno", rekao je svojevremeno Paćino.

Iako ga svi doživljavamo kao legendu, on je rekao da sebe ne doživljava tako.

"Ne smatram sebe za 'legendu' koja će deliti savete, i ja učim. Učim i od mlađih kolega i nadam se da ću to uvek raditi. Ako bi mene neko pitao za savet, 'uputstvo' za napredovanje u karijeri rekao bih - trud. Radite to što radite, radite to što najbolje možete i ne gledajte svet oko sebe kao mesto na kojem ima puno konkurencije. Obrazujte se, čitajte, nađite nešto što vas inspiriše, učite... to je 'tajna'."

foto: Profimedia

Pokojni Kirk Daglas svojevremeno je ispričao kako je Paćina upoznao u pozorištu i prorekao mu sjajnu glumačku budućnost.

"Pre mnoho godina bio sam u pozorištu i razmišljao sam ko li je taj momak. Pogledao sam u program i pročitao - Al Paćino. Posle predstave sam mu prišao i rekao da će biti velika zvezda", rekao je Daglas.

foto: Profimedia

Zanimljivo je i to da je pored mnoštva uloga Paćino mogao da glumi u verovatno najpoularnijem filmskom serijalu svih vremena - "Ratovi zvezda", ali da nije prihvatio ulogu Hana Sola (koja je potom dodeljena Harisonu Fordu), jer "nije najbolje razumeo scenario", kako je izjavio jednom prilikom.

I ne samo taj, spisak uloga koje je odbio je impresivan, možda koliko i one koje je ostvario, poput lika Teda Kramera u filmu "Kramer protiv Kramera", kojeg je onda glumio Dastin Hofman.

Odbio je Frensisa Forda Kopolu koji je želeo da ga angažuje za film "Apokalipsi danas", rekavši da bi za Kopolu uradio bilo šta, ali da sa njim ne bi išao u rat. Nije prihvatio ni uloge u filmovima "Rođen 4. jula", "Zgodna žena", u franšizi "Umri muški", pa se mnogo godina kasnije našalio da je Brusu Vilisu poklonio karijeru.

foto: Profimedia

Kurir.rs, M.G/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track