DA LI ĆE BITI EGZITA, BIR FESTA I NIŠVILA: Sudbina festivala u rukama lekara!
Foto: Damir Dervišagić

Istražujemo

DA LI ĆE BITI EGZITA, BIR FESTA I NIŠVILA: Sudbina festivala u rukama lekara!

Pop kultura -

Uskoro odgovori U EU zemljama doneta je odluka o zabrani okupljanja do septembra, a za našu zemlju nema još rešenja

Strah od širenja koronavirusa doveo je do otkazivanja ili odlaganja mnogih festivala u svetu, poput Sigeta ili Oktober festa, a kakva sudbina čeka manifestacije u Srbiji kao što su Egzit, Arsenal, Bir fest, Nišvil i druge nije još poznato.

Odgovor na ovo pitanje, kako saznaje Kurir, u rukama je lekara, koji moraju da donesu odluku kad će prestati zabrana masovnih okupljanja. U nekim evropskim zemljama to su avgust ili septembar, ali za Srbiju još nema definitivne odluke.

foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Najviše stranih turista i zarade Srbija ima od Egzita, koji ove godine slavi 20 godina postojanja, i planirano je da se održi od 9. do 12. jula. - U ovom trenutku ne vidim mogućnosti da bude organizovan Egzit, pogotovo zato što su granice zatvorene. Odluka još nije doneta i imaću sastanke s predstavnicima festivala i Vlade Srbije u vezi sa ovogodišnjim festivalom. Ne vidim kako bismo to mogli da organizujemo, posebno kad znamo da je Olimpijada otkazana, Evropsko prvenstvo u fudbalu i druge velike manifestacije - izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u izjavi za Tanjug.

foto: Nemanja Nikolić

Organizatori Bir festa nadaju se da će dočekati publiku u avgustu na Ušću u Beogradu. - Kao producenti, nadamo se da će tokom avgusta epidemiološki uslovi dozvoliti organizaciju festivala uz maksimalno poštovanje svih mera. U kontaktu smo s gradskim i republičkim institucijama i verujemo da zajedno možemo pronaći adekvatno rešenje, naravno, pre svega slušajući struku i prateći razvoj situacije. Predviđeni termin održavanja festivala je od 12. do 16. avgusta i već je urađeno puno toga na pripremi obeležavanja punoletstva najmasovnijeg muzičko-pivskog festivala u ovom delu Evrope. Posledice koje aktuelna pandemija ima na razvoj muzičke industrije i manifestacionog turizma širom sveta svakako negativno utiču i na organizaciju svih festivala u Srbiji, ali se ipak nadamo najboljem mogućem rešenju - poručuju organizatori Bir festa, navodeći na kraju saopštenja da je korona odlično pivo.Lj. Radanov

Promena kalendara Odloženi Pozorje i Palić

U Beogradu je otkazan Belef, u Novom Sadu pomereno Sterijino pozorje, ali još se ne zna u kom formatu će biti održan Bitef. Festival evropskog filma Palić biće održan bez obzira na sve što nas je snašlo ove godine, ali se, po svemu sudeći, to neće dogoditi u prvobitno zakazanom terminu od 18. do 24. jula, kazao je za Tanjug jedan od osnivača i direktor festivala Radoslav Zelenović.

Kurir / Lj.Radanov

Foto: Damir Dervišagić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track