MUZEJ JUGOSLAVIJE OTVARA SVOJA VRATA: Slobodan ulazak u Titov park skulptura
Foto: Relja Ivanić, Profimedia

Zanimljivo

MUZEJ JUGOSLAVIJE OTVARA SVOJA VRATA: Slobodan ulazak u Titov park skulptura

Pop kultura -

Vredno vaše pažnje Do kraja maja publika će moći da pogleda radove istaknutih umetnika koje je u kolekciji imao Josip Broz

Ulaz u Park skulptura, deo kompleksa Muzeja Jugoslavije, odsad je besplatan za sve sugrađanke i sugrađane. Na ovaj korak tim muzeja odlučio se vodeći se idejom da javne ustanove kulture treba da budu dostupne svima i da je njihov značaj, kao prostora integracije zajednice, posebno važan u trenucima krize.

Prilikom posete obavezno je nošenje zaštitne maske i rukavica i održavanje fizičke distance, koja iziskuje razmak od minimum dva metra između dvoje posetilaca i boravak ne više od jedne osobe na četiri kvadratna metra.

foto: Relja Ivanić

Zanimljivo je pomenuti da se u Parku skulptura Muzeja Jugoslavije nalazi 20 skulptura istaknutih jugoslovenskih umetnika i umetnica, poput Antuna Augustinčića, Frana Kršinića (njegova skulptura „Ribari“ bila je izložena na Venecijanskom bijenalu 1950. godine, nakon čega je poklonjena Titu), Sretena Stojanovića, Save Sandića, Stevana Bodnarova, Aleksandra Zarina, Vladete Petrića, ali i rad savremene umetnice Marte Jovanović. Stilski i tematski skulpture su veoma heterogene, od lirskih dela u maniru realizma i intimizm, do klasične skulpture socijalističkog realizma.

foto: Relja Ivanić

Posebno je interesantna anegdota o tri iste, od približno dvadeset ukupno odlivenih, skulpture Josipa Broza Tita, koje su delo Antuna Augustinčića. - Samo jedna je bila prvobitno namenjena da stoji u ovom parku, dok su druge dve pristigle tokom devedesetih, kad su postale nepoželjne - naveo je Muzej Jugoslavije.

Park je otvoren od četvrtka do ponedeljka između 10 i 18 časova, a ulaznica za Kuću cveća staje 200 dinara.

Kurir / M. V.

Foto: Relja Ivanić, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track