MEMORIJAL NADEŽDE PETROVIĆ U ČAČKU: 30 umetnika 30. put će odati počast velikoj srpskoj slikarki

od 3. oktobra do 10. novembra

MEMORIJAL NADEŽDE PETROVIĆ U ČAČKU: 30 umetnika 30. put će odati počast velikoj srpskoj slikarki

Pop kultura -

Umetnička galerija "Nadežda Petrović u Čačku" najavila je bijenalnu manifestaciju likovnih i savremenih vizuelnih umetnosti "Memorijal Nadežde Petrović", koji će ove godine biti održana 30. put, od 3. oktobra do 10. novembra.

Selektor ovogodišnjeg memorijala, istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja savremne umetnosti u Banjaluci Sarita Vujković odabrala je 30 umetnika iz Srbije, Francuske, Slovenije, BiH, Severne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore i Bugarske.

foto: Pritnscreen

"Koncept jubilarnog, 30. Memorijala Nadežde Petrović ima za cilj da na poseban način predstavi jednu od najznačajnijih manifestacija vizuelne umetnosti na prostorima nedakadašnje Jugoslavije, još jednom potvrđujući njen prestiž", rekla je Vujković na konferenicji za novinare u Čačku.

Ona je dodala da je naziv izložbe ovogodišnjeg Memorijala "Na jug, na jug! Idemo na jug", koji aludira na Prvu jugoslovensku umetničku koloniju koju je 1905. godine osnovala srpska slikarka Nadežada Petrović.

foto: Pritnscreen

"Postavka Memorijala biće medijski vizuelno različita, prijemčiva i atraktivna i obuhvata raznovrsne radove - od neoavangarde, novog pristupa crtežu, slikarstvu, skulpturi, instalacijama i radovima u galerijskom prostoru, preko videa, fotografija, performansa, animacije i radova u javnom prostoru, uključujući i lokalnu umetntičku scenu", rekla je Vujković.

Memorijal organizuje Umetnička galerija u Čačku u znak sećanja na srpsku slikarku Nadeždu Petrović, koja je rođena u Čačku 1873. godine, a preminula 1915. godine kao dobrovoljna bolničarka u Valjevu za vreme Prvog svetskog rata. Pokrovitelj izložbe je grad Čačak.

foto: Pritnscreen

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track