UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA PODIGLO GLAS: Ovo je uvreda za profesore, učenike i samu Desanku!
Foto: Printskin

Bura se ne stišava

UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA PODIGLO GLAS: Ovo je uvreda za profesore, učenike i samu Desanku!

Pop kultura -

Podrška Pokušaj odluke da se dela velike pesnikinje izbace iz obrazovnog programa osudio je i PEN, kao i mnoge javne ličnosti

Udruženje književnika Srbije diglo je glas zbog pokušaja da se dela Desanke Maksimović izbace iz obrazovnog sistema za srednje škole, smatrajući da je čuvena pesnikinja proglašena „nižerazrednom“ autorkom.

Iz srednje škole trećeg razreda predlog je da se isključi izbor iz poezije Maksimovićeve, a iz četvrtog - čuvena zbirka velike pesnikinje „Tražim pomilovanje“. Međutim, iz UKS poručuju da je zbirka „Tražim pomilovanje“ među najboljim pesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

- Ovaj čin je i uvreda za naše učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se tvrdi da se vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj. Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore - upitali su iz UKS. Svoje nezadovoljstvo istakli su i brojni glumci na Instagramu, poput Viktora Savića, Slobode Mićalović, Kaline Kovačević...

Srpski PEN centar, takođe, oglasio se povodom ove odluke.

- Srpski PEN centar ne prihvata nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost, već zahteva da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja u ovoj zemlji. Odgovorni za ove odluke moraju da prihvate posledice vlastite nepromišljenosti i neodgovornosti - naveli su u saopštenju.N. M.

REAGOVANJA POZNATIH

VIKTOR SAVIĆ

foto: Nemanja Nikolić

• Zašto i da li je moguće?! Čija god da je ovo ideja treba odmah da dobije otkaz!

ALEKSANDAR RADOJIČIĆ

foto: Vladimir Šporčić

• Kad zgužvane misli donose odluke, ne može da izađe na dobro. Tražim pomilovanje za Desanku, potpišite peticiju.

KALINA KOVAČEVIĆ

foto: Marina Lopičić

• Sada mi tražimo pomilovanje za Desanku Maksimović.

SLOBODA MIĆALOVIĆ

foto: Marina Lopičić

• Da li je ovo moguće?! Izbacujete iz udžbenika Desanku Maksimović??!!

(Kurir.rs / N.M. / Foto:Printskrin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track