KUSOVAC NEISTINAMA OBMANJUJE JAVNOST: Ministarstvo kulture reagovalo na izjavu istoričara umetnosti za KURIR TV!
Foto: Beta Dragan Gojić, (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/DS

teške optužbe

KUSOVAC NEISTINAMA OBMANJUJE JAVNOST: Ministarstvo kulture reagovalo na izjavu istoričara umetnosti za KURIR TV!

Pop kultura -

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac za Kurir TV kritikovao je juče izjavu ministra kulture Vladana Vukosavljevića i sporazum o razmeni umetničkih dela između Srbiji i Rusije. On smatra da je besmisleno dati Rusima sedam slika Nikolaja Reriha za jedan list Miroslavljevog jevanđelja, koji nedostaje u najstarijem sačuvanom srpskom rukopisu na ćirilici.

Ministarstvo kulture i informisanja sa žaljenjem konstatuje da je Kusovac svojim izjavama pokazao skoro potpuno neznanje o složenim kulturnoistorijskim okolnostima vezanim za nedostajući, tzv. Peterburški list Miroslavljevog jevanđelja. Osim toga, obmanuo je javnost neistinitim navodima u vezi sa pravnim statusom sedam dela Nikolaja Reriha - tri ulja na platnu, jednog ulja na dasci, jednog ulja na kartonu i dve tempere na papiru, koja se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu. Pomenuta dela nisu stigla u Beograd kao vid ruske zahvalnosti, kako tvrdi Kusovac, već su voljom samog autora data na pozajmicu, što je javno dostupna i lako proverljiva informacija.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Imajući u vidu njegovo višedecenijsko prisustvo u ustanovama kulture i na javnoj sceni, čudi da Nikola Kusovac nije upoznat s time da Miroslavljevo jevanđelje nije samo jedinstveni i raritetni primerak stvaralaštva svoga vremena i svedočanstvo o posebnim istorijskim događajima i ličnostima, već i nulta tačka srpske kulturne istorije, živa dragocenost koja duboko prožima sveukupan nacionalni identitet i zajedničko istorijsko sećanje. Zbog svega toga teško je, pa i nemoguće, praviti poređenja o značaju za srpsku kulturu između Miroslavljevog jevanđelja i sedam dela stranog autora, od čega samo tri slike na platnu, koja, po mnogim ocenama, ne spadaju ni u najpoznatije ni u najvrednije što je Rerih naslikao. Kusovac je ovim nepotrebno ružnim postupkom dodao još jednu liniju na svoj već odavno kontroverzni portret i poteze u oblasti procene vrednosti kulturnog blaga - navodi se u saopštenju.

Krajem godine ruski predsednik Vladimir Putin stiže u Srbiju i očekuje se da donese u Beograd istrgnutu stranicu.

foto: Printscreen

Kurir.rs/Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track