ŠOKANTNO! U GALERIJI IZLOŽILI POLNI ORGAN: Gde prestaje granica umetničke slobode!
Foto: Tamara Trajković

lepše je s kulturom

ŠOKANTNO! U GALERIJI IZLOŽILI POLNI ORGAN: Gde prestaje granica umetničke slobode!

Pop kultura -

U Galeriji ULUS u toku je izložba "Stanje stvari - što u izlogu, to u radnji", s koje se posebno izdvajaju slike Radeta Markovića - triptih "Jebologija" i "Ko vas, bre, jebe"

Gde je granica slobode i da li je u umetnosti sve dozvoljeno samo su neka od pitanja koja su pred nas postavili umetnici Dragan Jovićević Macola i Rade Marković.

foto: Tamara Trajković

U Galeriji ULUS u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu do 13. jula možete da posetite njihovu zajedničku izložbu "Stanje stvari - što u izlogu, to u radnji". I na prvi pogled ništa neobično nije izloženo, ali nama su pažnju privukle slike Radeta Markovića - triptih "Jebologija" i "Ko vas, bre, jebe". Na delima dominira muški polni organ, a na triptihu prikazani su petokraka, pravoslavni krst i penis.

foto: Tamara Trajković

- Nisam, a verovatno i neću pogledati izložbu. Međutim, sve je dozvoljeno u umetnosti, a u suprotnom će vas optužiti da ste konzervativac. Pitanje je samo ukusa, a o ukusima se ne diskutuje. Za sebe mogu reći da sam konzervativac i postoji nešto što spada i u neukus. Mislim da ovi umetnici samo žele da javnosti skrenu pažnju na svoj rad - kaže za Kurir istoričar umetnosti i kustos Narodnog muzeja u penziji Nikola Kusovac.

foto: Dragan Kadić

Dragan Jovićević Macola i Rade Marković su, kako stoji u najavi izložbe, dvojica autora na domaćoj umetničkoj sceni koji se, svaki na svoj način, u poslednjih tridesetak godina bave "stanjem stvari" u Srbiji, odnosno onim što je obično dovoljno označiti sintagmom "na ovim našim prostorima", da bude svima jasno na šta se misli. Marković, sasvim suprotno, sliku "stanja stvari" gradi polazeći iz šire kulturološke i političko-ideološke pozicije, kojom detektuje sve posledice koje ovo "stanje" ostavlja na društvenu jedinku.

foto: Tamara Trajković

- Naziv izložbe "Stanje stvari - što u izlogu, to u radnji" dat je ne samo zbog drugarskog prožimanja dvojice kolega nego i zbog inspiracije koju su zajednički pronašli u knjizi Dragana Velikića "Stanje stvari", koja za podnaslov nosi poznato zlatno pravilo trgovine: "Što u izlogu, to u radnji" - poručuje Marković. Sviđa li vam se šta je u ovom izlogu, odlučite sami!

foto: Tamara Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track