DARINKU MATIĆ MAROVIĆ ŽELIMO DA ISPRATIMO PESMOM: I Olivera Kovačević pevala u horu koji je vodila umetnica!
Foto: Dragan Kadić

SEĆANJE

DARINKU MATIĆ MAROVIĆ ŽELIMO DA ISPRATIMO PESMOM: I Olivera Kovačević pevala u horu koji je vodila umetnica!

Pop kultura -

Smrću Darinke Matić Marović, koja je preminula pre dva dana u 83. godini, završena je jedna epoha. Svestranim i ambicioznim radom ona je pomerala granice, težila ka najvišim umetničkim ciljevima i osvajala ih s lakoćom. Već na početku karijere bila je čudo muzičke scene tadašnje Jugoslavije, najpre kao folklorni solista u Akademskom kulturno-umetničkom društvu "Branko Krsmanović", a potom i kao dirigent. Urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević pevala je pod Darinim vođstvom s hiljade drugih studenata.

- Bila nam je autoritet, učitelj pevanja, vladanja, scenskog nastupa, sve nam je to bila Dara. Mnogi od nas studenata pevali smo u "Krsmancu" jer smo želeli Darinu potvrdu našeg umeća i našeg uspeha. Svih ovih godina njeno mišljenje bilo je važno. Sada je važno zauvek. Važno kao muzika. Želja nam je da našu Daru ispratimo pesmom - kaže Olivera za Kurir.

foto: Ana Paunković

Darinka Matić Marović biće sahranjena sutra u 13 časova, u Aleji velikana na Novom groblju, posle opela ispred crkve. Skoro čitav radni vek Darinka je provela na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao dirigent vodila je čuveni hor Kolegijum muzikum i hor Obilić. Sarađivala je sa svetski poznatim imenima kao što su Zubin Mehta i Enio Morikone. Dobitnica je najviših nagrada i priznanja. Uvek je bila autoritativna, gorda, ali i nasmejana pred publikom i ansamblima koje je vodila.

- Dara, tako smo je svi zvali. I nikada to nije značilo da je umanjena neka njena izvanrednost, nego naprotiv, to je ukazivalo na jednu neverovatnu prisnost koju je ona imala s velikim brojem ljudi. Jednostavno, s njom je svaki događaj bio svečanost. S velikim S - priča za RTS dirigent Dragana Jovanović i nastavlja:

- I naši životi su delovali svečanije i ekskluzivnije i nesvakidašnje. Eto, to je moj najjači utisak. O njenoj umetnosti će se govoriti i govorilo se, ali ono što me zaista fascinira jeste neverovatan broj života koje je ona dodirnula, koje je ona obasjala svojom svetlošću.

Kurir.rs, foto Dragan Kadić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track