GOSPOĐA MINISTARKA POSLE 60 GODINA U RIJECI: Ovacije za Mandićkinu novu Živku ministarku!
Foto: Dražen Šokčević

premijera

GOSPOĐA MINISTARKA POSLE 60 GODINA U RIJECI: Ovacije za Mandićkinu novu Živku ministarku!

Pop kultura -

Dug aplauz za glumačku ekipu predvođenu Oliverom Baljak bio je znak da su se i u Hrvatskoj uželeli dobre komedije

Predstava "Gospođa ministarka" u režiji Tatjane Mandić Rigonat, sudeći po prvoj reakciji publike posle premijere u subotu veče u Rijeci, predstavlja antologijski pozorišni događaj. Aplauzi i stajaće ovacije za glumačku ekipu predvođenu Oliverom Baljak bili su znak da su se Hrvati uželeli dobre komedije. Najizvođeniji tekst Branislava Nušića poslednji put je izveden u Istri pre šest decenije.

foto: Dražen Šokčević

- Dve velike teme Nušićeve komediografije su vlast i malograđani. Istorija sveta ispisana je kao povest ljudske gluposti perima velikih komediografa. A Nušić je nesumnjivo veliki, klasik - savremenik, saputnik. U "Ministarki" je opevao univerzalnu glupost, poremećaj koji izaziva osećaj važnosti i vlastite veličine kada čovek oseti da ima vlast. Hipertrofiju vlastoljubivog subjekta. Bolesti društva, malograđanski duh Nušićevog vremena naše vreme je još više pojačalo, produbilo i povećalo. Značenjske perspektive njegovih čuvenih likova, počevši od Živke Ministarke, preko Ujka Vase, Čede, Pere Pisara, Ninkovića, Nikaragve, nesagledive su. Zlo o kojem Nušić piše otporno je. Smeh ga ne iskorenjuje, ali ga bar razorno razobličava i na trenutak spoznajno pobeđuje - izjavila je rediteljka Tatjana Madnić Rigonat za Novi list uoči premijere.

foto: Miloš Lužanin

Predstava je tamošnjoj publici upečatljiva i jer se izvodi na srpskom jeziku. - Predstava se igra na srpskom, ili preciznije na Nušićevom srpskom jeziku, bujnom, raskošnom, sočnom jeziku. Veliki pisci imaju svoje svetove, svoj jezik. Nušić je klasik kao Krleža ili Držić. Kad u Srbiji postavljamo Krležine drame, ili Držićeve, jezički ih ne adaptiramo. To bi bilo nasilje, oduzimanje jeziku pisca čula mirisa i ukusa - poručila je Tanja.

Olivera Baljak
Olivera Baljakfoto: Privatna Arhiva

Najveći aplauz dobija je Živka, koju igra Olivera Baljak.

- Olivera je rođena za tu ulogu. Oseća je svakim delićem svog glumačkog bića. Retke su glumice koje u sekundi mogu da pređu iz suza u smeh ili obrnuto, tako lako plivaju u emocionalnim ekstremima. Olivera ima eros, nerv koji ta uloga traži. Ulogu Živke igrale su najveće glumice, a Olivera je istinski velika glumica - zaključila je rediteljka, koja je režirala i beogradsku "Gospođu ministarku" s Goranom Jevtićem u glavnoj ulozi.

Kurir/ Foto: Dražen Šokčević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track