NOVA PREDSTAVA ATELJEA 212 O ŽIVOTU U DOBA KORONE: Igraće se za samo sedmoro ljudi, a evo kako će sve izgledati
Foto: Tamara Trajković

Premijera

NOVA PREDSTAVA ATELJEA 212 O ŽIVOTU U DOBA KORONE: Igraće se za samo sedmoro ljudi, a evo kako će sve izgledati

Pop kultura -

Atelje 212 postoji više od 60 godina, a prvi put u svojoj istorije igraće predstavu bez glumaca i za samo sedmoro ljudi. Mladi pisci i pozorišni stvaraoci Dimitrije Kokanov, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar i Igor Koruga udružili su snage na projektu "Lounli planet", koji će publika premijerno videti u petak od 21 čas. Za sva izvođenja do kraja sezone karte su rasprodate.

Na premijeri komad će moći da pogleda sedam pozorišnih kritičara, dok je redovna cena 700 dinara. U nastavku sezone svako ko kupi ulaznice će moći da prisustvuje ovom jedinstvenom pozorišnoj događaju.

foto: arhiva Ateljea

Predstava prikazuje stanje u dušama ovih umetnika u doba korone i izvodi se u otvorenim i zatvorenim prostorima, oko zgrade Ateljea 212 i u njoj, namerno izbegavajući samu scenu.

Troje autora učestvuje u samoj predstavi, a još samo sedmoro ljudi može da prisustvuje svakom izvođenju. Kroz kolažnu strukturu pet autorskih i izvođačkih glasova, koji se međusobno prepliću i prožimaju, umetnici vode propisno distanciranu publiku na turističku turu kroz obe strane novčića utopije i distopije naše (pozorišne) svakodnevice.

foto: Tamara Trajković

- Kroz pet autorskih glasova pokušaćemo da provedemo publiku kroz pejzaže i puteve tih transformisanih budućnosti koje nas očekuju. "Lounli plenet" predstavlja slalom kroz moguće utopije i distopije naših gradova i naših intimnosti i fokusira se na nekoliko pitanja: kako koristimo javni prostor da preobratimo naša individualna pitanja i potrebe u društvena, kako promišljamo o svetu pre i posle pretnje koja je došla da ostane, u različitim, još opasnijim oblicima, kako sprovodimo najelementarnije interakcije sa drugim ljudima, predmetima, bićima dok smo u poziciji apsolutne neizvesnosti o tome kakav nas život čeka sutra. Ova predstava reflektuje svet prve polovine 2020. godine, dok istovremeno pokušava da promišlja forme teatra koje se mogu odvijati i uprkos virusu, a posledično tome, i potencijalne forme zajedništva u javnom prostoru budućnosti - navode autori u najavi svoje premijere. Jedna od prvih koja je prisustvovala generalnoj probi je njihova koleginica Aleksandra Janković.

foto: Kurir

- Odlična predstava .Ukratko, stanje u doba korone i šta se sve odvijalo u umovima i dušama ovih petoro ljudi. Privilegovana sam da sam, u ovom čudnom vremenu, videla ovako nešto. Sutra bih opet pohitala da gledam, ali sam Titov pionir i imam razvijen osećaj za druge. Dakle, tačno, pametno, duhovito, misleće, doživljeno, sprovedeno, jasno, precizno, uzbudljivo, opet duhovito, opet pametno a nepretenciozno, potrebno, značajno. Bravo, umetnici. Priuštili ste mi pravi respirator - poručuje glumca.

Kurir/ Foto: Atelje 212

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track