BORISLAV PEKIĆ KAO KNJIŽEVNI JUNAK: Vrhunski autori udružili se i napisali priče inspirisane životom velikog pisca!
Foto: PrintScreen

Nova knjiga "Pre vremena čuda"

BORISLAV PEKIĆ KAO KNJIŽEVNI JUNAK: Vrhunski autori udružili se i napisali priče inspirisane životom velikog pisca!

Pop kultura -

Šesnaest vrsnih domaćih autora, različitih senzibiliteta i književnog izraza, prihvatilo se izazova da napiše priču inspirisanu delom Borislava Pekića. Izdavačka kuća "Laguna" u ediciji "Talasi" objavila je ove tekstove u u knjizi "Pre vremena čuda" i time se pridružila obeležavanju devedesete godišnjice rođenja velikog pisca.

Knjigu otvara dokumentarni zapis Filipa Davida o londonskim susretima s Pekićem. Potom sledi 14 priča u kojima ćete ili sresti Pekića kao glavnog književnog junaka, ili ćete prepoznati neku od omiljenih Pekićevih tema. Na samom kraju čekaju vas dva nova, pekićevska pisma iz tuđine, iz pera Vesne Goldsvorti.

foto: Beta Nenad Petrović

- "Besnilo" Borislava Pekića se od izbijanja pandemije kovida 19 čita kao svojevrsna vakcina. Ko je primio dovoljnu dozu Pekića, stekao je dovoljan broj književnih antitela da sve ono što nas tek čeka pregura bez većih problema. Jer šta god da se desi - Pekić je o tome već pisao - istakao je pisac Vule Žurić, koji je i priredio ovu knjigu, i dodao:

- Ova činjenica je mogla da pomogne, ali i odmogne domaćim piscima koje smo početkom godine pozvali da daju svoj pripovedački doprinos obeležavanju devedesete godišnjice rođenja Borislava Pekića. Mogli su, dakle, da pišu o zarazi, o distopiji, o neupokojenim vampirima, odbrani i poslednjim danima, uspenju i sunovratu, godinama koje su pojeli skakavci, da pišu "kao" Pekić ili da pišu "o" Pekiću. Pandemija je uticala da nekoliko pozvanih pripovedača izabere upravo "Besnilo" kao polaznu tačku svojih omaža velikom majstoru beskrajnog pripovedanja, ali ova zbirka jeste i svojesvrstan indeks svih najvažnijih Pekićevih tema i književnih postupaka koje je koristio. Knjiga je od sutra u prodaji.

foto: Beta

Kurir.rs, Foto: Printsreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track