SVEČANOST U KRALJEVU: Pesniku Milanu Nenadiću uručena Žička hrisovulja
Foto: Kurir/J. S.

Jedna od najprestižnijih srpskih književnih nagrada

SVEČANOST U KRALJEVU: Pesniku Milanu Nenadiću uručena Žička hrisovulja

Pop kultura -

KRALJEVO - Jedna od najprestižnijih srpskih književnih nagrada -„Žička hrisovulja“, uručena je u sredu, na svečanosti upriličenoj u trpezariji manastira Žiča, Milanu Nenadiću, pesniku i književnom stvaraocu, čime je u Kraljevu, uprkos epidemiji koronavirusa, održan ovogodišnji, 29. po redu, Žički duhovni sabor - Preobraženje.

Govoreći o poeziji laureta, pesnik i književni kritičar dr Dragan Hamović istakao je da Nenadić pripada krugu izvrsnih srpskih pesnika čijim je glasom, u drugoj polovini 20. veka, progovorila pustošna i strašna prekodrinska istorija i buntovna karakterologija.

foto: Kurir/J. S.

- Dinarski srpski svet iz kojeg Nenadić potiče održan je i oličen epikom, ali su epiku u doba poluvekovnog primirja, zamenili individualni glasovi čiji se naglasci razlikuju, ali koji su, svi do jednog, pokazali da od pripadnosti svome matičnom prostoru ne mogu pobeći bez težih posledica po same sebe, naglasio je na dodeli nagrade dr Hamović.

Hamović je dodao da je osnovni izazov pesnika Nenadića bilo suočenje s razornim učinkom postojanja i trajanja, na opštem planu, a na unutrašnjem - prevladavanje izazova nihilizma, tako podatnog za pesničke pobunjenike jednog rastrzanog veka.

Sam pesnik, u svečanoj besedi, rekao je da radost koju oseća primajući ovu povelju u Žiči teško da može da obuhvati rečima, mada se zna da su od postanja pesnici gospodari reči, dakle, najizlišnijeg sjaja.

foto: Kurir/J. S.

On je kazao da mu je pevanje na svom maternjem jeziku pričinilo retka zadovoljstva, a jedno od takvih je i ovo u Žiči.

- I sama Žiča od svog postanja, od Stefana Prvovenčanog i brata mu Save, ugrađena je u biće našeg naciona i stoji u vremenu kao zlatna žiška, kao svetionik, kao ona divna vatra koju su preci ložili da se i na udaljenim mestima vidi i razgoreva među svojima. Tu su se krunisale srpske kraljevske glave i ustoličavani episkopi, a Bog je dobar i valjda će dati da tako i ostane, kazao je ovom prilikom Nenadić.

Čast da uruči „Žičku hrisovulju“ pesniku Milanu Nenadiću, po tradiciji, pripala je gradonačelniku Kraljeva dr Predragu Terziću.

Milan Nenadić, rođen je 1947. godine u Grkovcima kod Bosanskog Grahova. Važnije zbirke pesama su mu: Stefanos (1971), Opšti odar (1978), Usamljena istorija (1979), Osvetna maska (1981), Drhtanje u svodu (1988), Venac za Gavrila (1991), Utočište (1994), Ugrušak (1997), Divlji bog Balkana (2003). Dobitnik je svih značajnijih domaćih književnih priznanja.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track