ZAJEČARCI PRVI STAJU NA SCENU NAKON KORONE: Hubač režira svoj nagrađivani tekst Bliži nebu!
Foto: Jovan Tabak

Lepo

ZAJEČARCI PRVI STAJU NA SCENU NAKON KORONE: Hubač režira svoj nagrađivani tekst Bliži nebu!

Pop kultura -

U zaječarskom Narodnom pozorištu Timočke Krajine "Zoran Radmilović" će u ponedeljak, 31. avgusta, na velikoj sceni biti odigrana prva premijera u novoj pozorišnoj sezoni u Srbiji.

U pitanju je nagrađivani komad Željka Hubača "Bliži nebu", koji je do sada izvođen u Srbiji, Bugarskoj i Ruskoj Federaciji, a ovoga puta ga je na scenu postavio autor, kome je ovo četvrta režija u srpskim profesionalnim teatrima. Ovo će biti prva premijera u profesionalnim pozorištima u Srbiji za vreme pandemije koronavirusa.

- Nakon šest meseci rada, brojnih prekida i mnogih drugih problema koji su se javljali tokom pandemije, činjenica da imamo premijeru deluje pomalo nestvarno. Nismo odustali, nismo hteli da napravimo nijedan umetnički kompromis i na to sam veoma ponosan - kaže Hubač.

foto: Marina Lopičić

U predstavi igraju Zoran Karajić kao gost, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Ana Bretšnajder i Predrag Grbić. Pripreme ove predstave počele u početkom marta i bile prekinute tokom vanrednog stanja, koje je proglašeno zbog pandemije loronavirusa. Radnja drame "Bliži nebu" odigrava se u neuropsihijatrijskoj klinici u Toponici kraj Niša, a prema rečima teatrologa Svetislava Jovanova, koji je o komadu pisao u pogovoru za knjigu drama Željka Hubača "Bizarno", u osnovi sukoba se nalazi sudar dva sveta, novopridošlice, univerzitetskog profesora iz Beograda, doktora Čortarovića i grupe lokalnih pacijenata. Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni "život" može vratiti ne spoznajom, već osvetom i razaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan.

foto: Jovan Tabak

Kurir/ Foto: Jovan Tabak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track