SCENA POZORIŠTA BOŠKO BUHA RODILA JE MIKIJA MANOJLOVIĆA: Ljubivoje Ršumović otkrio koji glumci su počeli u njihovoj kući!
Foto: Nemanja Nikolić

SEDAM DECENIJA POSTOJANJA TEATRA ZA DECU

SCENA POZORIŠTA BOŠKO BUHA RODILA JE MIKIJA MANOJLOVIĆA: Ljubivoje Ršumović otkrio koji glumci su počeli u njihovoj kući!

Pop kultura -

Pozorište za decu "Boško Buha" juče je proslavilo veliki jubilej, 70 godina postojanja, promocijom monografije i premijerom komada "Snežana i sedam patuljaka".

Važan datum obeležili su u Teatru "Vuk", a ne u svojoj kući na Trgu republike, čije obnova nije ni počela. Na sceni su zajedno sedeli aktuelni upravnik Igor Bojović, bivši direktori Ljubivoje Ršumović i Nenad Nenadović, reditelj pozorišta i umetnički savetnik Milan Karadžić, kao i priređivači monografije, dramaturzi Milena Depolo i Ana Janković.

foto: Nemanja Nikolić

Program su vodili Borka Tomović i Aleksandar Radojičić, a simbolično je trajao 70 minuta za sedam decenije postojanja.

- Monografije se obično ne čitaju cele, ali kako god je otvorite, naći ćete neki članak koji će vas zanimati - poručio je Igor Bojović.

foto: Nemanja Nikolić

Na poziciji upravnika 16 godina je proveo omiljeni dečji pisac Ljubivoje Ršumović, a njihova kuća uvek je bila otvorena za mlade glumce. U "Buhi" je počeo i veliki Dragan Nikolić.

- Predrag Miki Manojlović je i prohodao na našoj sceni, jer su njegovi roditelji bili kod nas glumci - otkrio je pesnik.

foto: Damir Dervišagić

Ršum je imao i specijalnu poruku za njihovu publiku, i to u stihu: "Dragi drugari, kad vam duša mira ište, idite u pozorište. Lepote se uželite, punu salu naselite. Ne postoji druga sila, bajka vas je odgajila. Raskoš vida, praznik sluha, pozorište Boško Buha".

Urednice knjige Milena Depolo i Ana Janković govorile su o radu na monografiji.

- Bio je to težak, a i lak posao u isto vreme. Lak zato što se ovo pozorište mnogo voli, godinama čuva jednu istu ideju. Težak, zato što uvek postoji žal i strah da nešto nismo stigli da kažemo - istakla je Ana Janković.

U knjizi se nalaze i razgovori s rediteljima čije se predstave igraju godinama uspešno na velikoj sceni - Tatjana Mandić Rigonat, Jug Radivojević i Darijan Mihajlović.

foto: Nemanja Nikolić

Sećanje

Manda je još uvek tu

Umetnički direktor pozorišta Milan Karadžić na svečanosti je govorio o svom radu koji traje više od tri decenije, ali se prisetio svog prijatelja i bivšeg upravnika Milorada Mandića Mande. - Mnogo sam radio i u drugim pozorištima, ali nigde nije bilo ni slično kao u "Buhi". Nema više ni našeg Mande, ali osećam kao da je tu pored nas - rekao je Karadžić.

foto: Aleksandar Jovanović

Kurir/ Stefana Kujundžić, foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track