VAN GOG JE IMAO DELIRIJUM TREMENS! Nova istraživanja naučnika slikar je zapao u teško mentalno stanje čak dva puta!
Foto: EPA / Toni Albir

vesti iz Holandije

VAN GOG JE IMAO DELIRIJUM TREMENS! Nova istraživanja naučnika slikar je zapao u teško mentalno stanje čak dva puta!

Pop kultura -

Poznati holandski slikar Vinsent van Gog (1853-1890) najverovatnije je imao dve epizode delirijum tremensa kada je naglo pokušao da se odvikne od alkohola, pokazala su nova istraživanja iz Holandije.

Pored toga što je bio veliki umetnik, Van Gog je poznat i po tome što je odsekao sebi levo uvo tokom rasprave, piše BBC.

foto: Profimedia

On je tada odbacio mogućnost da je to bio samo običan nalet umetničke ludosti, a kasnije je demantovao da je doživeo nervni slom. Međutim, istraživači iz medicinskog univerziteta u Groningenu otkrili su pozadinu njegovog mentalnog stanja, pošto su istražili njegovu psihu na osnovu stotine pisama koje je slao, najviše njegovom bratu Teu. Oni su otkrili da je umetnik najverovatnije imao dve epizode delirijum tremensa, izazvanog naglim prekidanjem alkohola, nakon što je odsekao sebi uvo.

Istraživači su se ogradili da ne mogu da tvrde da je ovo 100 odsto tačno jer "pacijent nije živ da bi im odgovorio na pitanja". Delirijum tremens je najteža komplikacija bolesti alkoholizma i nastaje posle naglog prekida uzimanja alkohola, a nekada je smrtnost od ovog čina bila do 35 odsto, danas je oko tri odsto.

Kurir/ TANJUG, foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track