OTVORENA POSTHUMNA IZLOŽBA LEGENDARNOG SRĐANA SULEJMANOVĆA SUKIJA: Beograđani došli da se poklone velikom geniju fotografije!
Foto: Maša Kostić

galerija progres

OTVORENA POSTHUMNA IZLOŽBA LEGENDARNOG SRĐANA SULEJMANOVĆA SUKIJA: Beograđani došli da se poklone velikom geniju fotografije!

Pop kultura -

U galeriji "Progres" u Beogradu večeras je otvorena izložba fotografija "Zdravo, brate", nedavno preminulog proslavljenog i nagrađivanog fotografa Srđana Sukija Sulejmanovića.

Sulejmanović je bio jedan od retkih zvaničnih fotografa Formule 1, pored toga slikao je sve važne sportske događaje u svetu. Srđan je bio ne samo dobar čovek i fotograf, on je bio legenda svakog sportskog događaja.

foto: Maša Kostić

Loše vreme i kiša nisu zaustavili ljubitelje umetnosti da dođu na otvaranje. Na početku programa prikazan Sukijev kratak intervju u kome je otkrio tajnu dobre fotografije.

Srđan Suki Sulejmanović
Srđan Suki Sulejmanović foto: EPA/Mario Chiarappa

"Ne krije se fotografija iza objektiva ili kamere, već je u glavni fotografa", otkrio je umetnik.

Glumac Svetislav Goncić pročio je poruku jednog od njegovih kolega i saradnika.

foto: Maša Kostić

Srđan Sulejmanović rođen je u Beogradu 1967. godine, a fotografijom je počeo da se bavi krajem osamdesetih.

Agenciji EPA pridružio se 1993. godine, od kada je pokrivao brojne događaje – rat na prostoru bivše SFRJ, rat u Iraku, aktivnosti pape, Svetsko i Evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i druge sportske događaje širom sveta. Višestruko nagrađivani fotograf preminuo je krajem septembra u 53. godini života.

Izložbu "Zdravo, brate" su pomogli Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Privredna komora Srbije, firma "Alma Quatro", galerija Progres, Dušan fusion Tucaković i njegovi prijatelji i kolege.

Kurir, Maša Kostić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track