VELIKI GEST SLAVNOG SPORTISTE! Raduljica jednim potezom pokazao koliko voli Srbiju, a evo šta je uradio za srpsku kulturu!
Foto: Starsport©

bravo

VELIKI GEST SLAVNOG SPORTISTE! Raduljica jednim potezom pokazao koliko voli Srbiju, a evo šta je uradio za srpsku kulturu!

Pop kultura -

Proslavljeni košarkaš Miroslav Raduljica odlučio je da otkupi drugi tiraž knjige "Gvozdeni puk" kako bi ona došla do što većeg broja ljudi. Vest o ovome podelio je preko društvenih mreža njen autor, novinar Darko Nikolić.

- Miroslav Raduljica toliko voli Srbiju i njenu istoriju da je rešio da pomogne. Javio mi se i drugo izdanje moje besplatne knjige "Gvozdeni puk" više neću slati širom planete od sopstvenog novca (kad i koliko uspem da odvojim), već je on pokrio sve te buduće troškove - napisao je Nikolić na Tviteru.

foto: Kurir Štampano

Roman je nastajao više od tri godine. Zahvaljujući Ministarstvu odbrane, autoru je omogućen pristup Vojnom arhivu, inače dostupnom samo vojnim licima i naučnim radnicima. Pored tamošnjih dragocenih dokumenata, podatke za roman pronalazio je i u muzejima, drugim arhivima po Srbiji, dnevnoj i periodičnoj štampi s početka 20. veka, kao i u privatnim zbirkama potomaka. Gvozdeni puk bila je jedinica mobilisana u topličkom kraju, od 1912. do 1918. izvela je nestvarne podvige boreći se u dva balkanska i Prvom svetskom ratu. Iz Prokuplja je krenulo oko 4.500 mladića, a njih 255 je za junačko držanje dobilo najveće odlikovanje - Karađorđevu zvezdu s mačevima. U puku je bilo i 566 vojnika odlikovanih Zlatnom, te 426 Srebrnom medaljom za hrabrost.

Kurir/ Foto: Starsport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track