ŠEST GODINA OD SMRTI VELIKOG UMETNIKA: Ovako je Jovan ĆIRILOV govorio o ljubavi
Foto: Zorana Jevtić

Sećanje

ŠEST GODINA OD SMRTI VELIKOG UMETNIKA: Ovako je Jovan ĆIRILOV govorio o ljubavi

Pop kultura -

Na današnji dan pre šest godina napustio nas je teatrolog Jovan Ćirilov. Dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, suosnivač i umetnički direktor festivala Bitef, preminuo je 16. novembra 2014. u Beogradu u 84. godini. Hroničar društva i teatra, "modernista u stalnom ratu s konvencijama" - i za života je stekao mesto među najznačajnijim ličnostima srpske, jugoslovenske i evropske kulture. Čituljom se svog velikana setio njegov JDP.

foto: Zorana Jevtić

Jovan je bio izuzetan poznavalac svetskog teatra. Vodio je BITEF kao selektor i umetnički direktor sve do svoje smrti. Bio je član žirija za Veliku evropsku nagradu za pozorište, član uprave Mitelfesta u Čividaleu, u Italiji, a krajem 80-ih dve godine selektor Festivala Mondijalu u Nansiju u Francuskoj. Dobitnik je dve Sterijine nagrade - za kritiku i za životno delo, Oktobarske nagrade grada Beograda za celokupno stvaralaštvo, te nagrade Joakim Vujić za doprinos srpskom pozorištu.

Što se tiče Ćirilovog ljubavnog života malo toga se znalo, pogotovo nakon razvoda sa Majom Marković - njegovom gimnazijskom ljubavi sa kojom je bio 13 godina u braku. Nakon razvoda sa suprugom se više nije ženio, ali je imao novih ljubavi.

Jovan Ćirilov je smatrao da homoseksualnost ne treba isticati i nervirao bi se kada bi ga neko tako i nazvao.

– Iznerviram se kad mi neko kaže: “Ti si homoseksualac.” Odmah odgovorim: “Otkud znaš šta sam, kad ni ja sam ne znam?” Sve je to mnogo složenije, ta borba između animusa i anime, osećam i jedno i drugo u sebi, pa zbog toga nisam načisto – rekao je Ćirilov u intervjuu za Plejboj 2004. godine.

Veliki intelektualac rođen je 30. avgusta 1931. godine u Kikindi, a diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Preminuo je usled teške bolesti sa kojom se dugo borio, a sahranjen je na Novom groblju u Aleiji velikana u Beogradu.

Kurir/ M. K., foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track