SRBIJA IMA ČIME DA SE DIČI NA UNESKOVOJ LISTI: Posle srpske slave, kola i gusli, upisano i zlakusko lončarstvo!
Foto: Ministarstvo Kulture

lepe vesti

SRBIJA IMA ČIME DA SE DIČI NA UNESKOVOJ LISTI: Posle srpske slave, kola i gusli, upisano i zlakusko lončarstvo!

Pop kultura -

Zlakusko lončarstvo upisano je danas na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, i tako postalo četvrti element na ovoj Uneskovoj listi iz Srbije.

Odluku o upisu Zlakuskog lončarstva doneo je Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na svom 15. zasedanju koje je održano onlajn 15. i 16. decembra 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Zlakusko lončarstvo
foto: Ministarstvo Kulture

Upis Zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu Uneska značajan je za međunarodnu promociju kulturnog nasleđa Srbije, ali je istovremeno i podsticaj očuvanju tradicionalnih zanata. Reč je izradi keramičkih posuda na ručnom kolu tehnikom zidanja, nanjenih termičkoj obradi hrane u selu Zlakusa, u okolini Užica. Ministarstvo kulture i informisanja i Nacionalni komitet za nematerijalno kulturno nasleđe, u saradnji sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa Uneskom, doneli su odluku o pokretenju procedure za upis Zlakuskog lončarstva na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva u ciklusu 2019 - 2020.

Centar za nematerijano kulturno nasleđe Etnografskog muzeja, u saradnji sa Muzejom na otvorenom "Staro selo" Sirogojno i Udruženjem lončara "Zlakusa", na osnovu donete odluke, pripremio je nominaciju.

Zlakusko lončarstvo
foto: Ministarstvo Kulture

Ova nominacija u potpunosti odražava principe očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa definisane Konvecnijom iz 2003. godine, jer je reč o elementu koji, pored toga što predstavlja važan izraz identiteta njegovih nosilaca, odražava i aktivan odnos zajednice i sredine koja ga okružuje, budući da je sama tehnika izrade direktno povezana sa sirovinama koje se mogu naći samo u geografskom području u kojem je element prisutan.

Zlakusko lončarstvo, kao tradicionalni zanat, upisan je u Nacionalni registar nemateriijalnog kulturnog nasleđa 2012. godine.

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su i Porodična slava (2014) Kolo, tradicionalna narodna igra (2017. godine) i „pevanje uz gusle" 2018).

Kurir/ Foto: Ministarstvo kulture

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track