PETAR BOŽOVIĆ ZA KURIR: Dobričin prsten doživljavam kao nagradu za posebnu odanost pozorištu!
Foto: Dado Đilas

glumac osvojio čak tri nagrade

PETAR BOŽOVIĆ ZA KURIR: Dobričin prsten doživljavam kao nagradu za posebnu odanost pozorištu!

Pop kultura -

U bokserskom meču sa 13 kolega pobedio sam odlukom sudija na poene, kaže glumac

Glumac Petar Božović u samo dva dana dobio je čak tri nagrade. Za svoj rad u pozorištu od Udruženja dramskih umetnika Srbije nagrađen je za životno delo priznanjem Dobričin prsten, a na kućnu adresu stigle su mu još dve: pečat i plaketa za sveukupan doprinos Narodnom pozorištu. Bard srpskog teatra vratio se 2018, nakon 25 godina pauze, u svoju kuću ulogom Ahmeda, u predstavi "Hasanaginica" Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, a prošlu sezonu obeležio je njegov angažman u "Kaliguli".

Petar Božović
foto: Nemanja Nikolić

- Povratak u Narodno pozorište mi je mnogo značio. To je bio nastavak nečeg što sam počeo u mladosti i dugo išao tim putem, a on je bio prekinut zbog okolnosti koje su se dešavale celom narodu i našem društvu. Nastavio sam dalje kao da se ništa nije desilo. Pozorište najviše volim i tome sam posvetio ceo život - kaže Božović za Kurir.

U konkurenciji za Dobričin prsten bilo je 13 istaknutih glumica i glumaca, a pored dobitnika, nominovani su bili i Nebojša Dugalić, Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Miodrag Krivokapić, Miodrag Krstović, Branislav Lečić, Aleksandar Mihailović, Lazar Ristovski, Zijah Sokolović, Saša Torlaković i Tihomir Stanić.

Žiri je odluku doneo većinom glasova, a činili su ga Mirjana Karanović, prošlogodišnja dobitnica, Svetlana Bojković, Vida Ognjenović, predsednica žirija, Boris Isaković, Goran Marković, Vojin Ćetković i Dragan Bjelogrlić.

- Dobričin prsten doživljavam kao priznanje za posebnu odanost pozorištu. U životu često primate udarce, pa nekad i zastanete. Hvala žiriju. U ovom bokserskom okršaju pobedio sam ja većinom glasova. Dobio sam meč na poene - zaključuje Božović.

Podršku dodeli nagrade Dobričin prsten dalo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Atelje 212, Petar Božović, Dijana Đoković, Srđan Đoković, Donatorsko Veče
foto: Nebojsa Mandic

Za skoro pola veka na velikom ekranu Petar Božović je ostvario na desetine uloga, od kojih publika većinu pamti - najviše Zelja, Žorža i Maksima, koje je antologijski odigrao u filmovima Živka Nikolića, a zatim i žandara Gileta u Grlićevom "Čarugi".

Ipak, najpoznatiji je po svojim monodramama, "Reče mi jedan čo'ek", "Ćeraćemo se još" i "Kad budem mlađi", koje izvodi po tekstovima Matije Bećkovića.

Petar Božović dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, kao što su nagrada "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu (2011), Zlatni pečat za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, dve Sterijine nagrade za uloge u predstavama "Kamen za pod glavu" (1978) i "Karolina Nojber" (1999) i statueta Ćuran za ulogu u predstavi "Hamlet iz Mrduše Donje" (1989).

Kurir/ Foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track