PRINC REŽIJE IGOR VUK TORBICA POSTHUMNO NAGRAĐEN PRIZNAJEM BOJAN STUPICA! Glumačke nagrade Jovani Gavrilović i Neli Mihailović!
Foto: Damir Dervišagić

Zasluženo

PRINC REŽIJE IGOR VUK TORBICA POSTHUMNO NAGRAĐEN PRIZNAJEM BOJAN STUPICA! Glumačke nagrade Jovani Gavrilović i Neli Mihailović!

Pop kultura -

Udruženje dramskih umetnika Srbije poslednjeg dana 2020. saopštilo je da je nagrada za režiju "Bojan Stupica" pripala nedavno preminulom Igoru Vuku Torbici.

Bijenalno priznanje princ režije i naslednik velikog Stupice, kako su za Torbicu često govorili, osvojio je za predstavu "Tartif" po Molijeru, uspešni autorski projekat koji je realizovan u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Tartif
foto: Aleksandar Ramadanović

U konkurenciji su bile predstave premijerno izvedene u Srbiji u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine, a odluku o laureatu tročlani žiri, u sastavu rediteljka Ana Tomović (predsednik), dramaturg Fedor Šili i reditelj Andraš Urban, doneo je jednoglasno.

- Godinu završavamo s ponosom i s vama delimo još jednu vest koja nas ponosnima čini i sada. Vest koja nam daje nadu da će pozorišna umetnost čvrsto držati mesto koje joj pripada i u 2021. godini, bez obzira na sve okolnosti - poručili su povodom nagrade iz Narodnog pozorišta u Somboru.

Igor Vuk Torbica
foto: Dragan Kadić

Jedan od najtalentovanijih i najinovativnijih reditelja savremenog doba, Igor Vuk Torbica napustio nas je 17. juna 2020. u Rovinju u 33. godini. Njegov odlazak ostaviće prazninu na pozorišnim daskama, ali i u srcima mnogih kolega i poštovalaca njegovog rada.

Igor Vuk Torbica je rođen u Drvaru 1987. godine. Diplomirao je 2013. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Alise Stojanović. Kao najbolji student pozorišne režije u generaciji, dobitnik je nagrade "Hugo Klajn".

Predstava, Olga Odanović, Vanja Ejdus, Carstvo Mraka, Lav Tolstoj, Nebojša Ljub
foto: Vladimir Šporčić

Bio je drugačiji, bio je svoj, bio je autentičan - nije mnogo govorio niti voleo da se oglašava u javnosti. Intervjue je retko davao, osim nekoliko izuzetaka u celoj svojoj karijeri. Smatrao je da njegova dela treba da govore umesto njega. A njegova dela govorila su o vrsnom i avangardnom umetniku pred kojim je briljantna karijera i još bezbroj komada u kojima će publika širom regiona uživati.

Ostavio je sjajne režije "Carstva mraka", "Hinkemana" i "Razbijenog krčaga", a povodom nagrade oglasila se i njegova devojka Hana Selimović. - Hvala ti, Igore - napisala je glumica na Fejsbuku.

Jovana Gavrilović
foto: Stefan Jokić

UDUS je, pored laureata "Bojana Stupice", saopštio i imena dobitnica glumačkih nagrada. Za najbolje glumačko ostvarenje "Miloš Žutić" nagrađena je Jovana Gavrilović, dok je za bravuru u komediji "Ljubinka Bobić" pripala Danijeli Mihailović.

Danijela Nela Mihailović
foto: Nemanja Nikolić

Realizaciju dodele nagrada pomogli su Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda. Vreme i mesto uručenja nagrade biće naknadno saopšteni.

Kurir/ LJ. Radanov, foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track