SVAKI DVADESETI BEOGRAĐANIN JE ČLAN BIBLIOTEKE: BGB proslavila 90. rođendan, a evo ko je pročitao najveći broj knjiga u 2020!
Foto: Filip Plavčić

tradicija

SVAKI DVADESETI BEOGRAĐANIN JE ČLAN BIBLIOTEKE: BGB proslavila 90. rođendan, a evo ko je pročitao najveći broj knjiga u 2020!

Pop kultura -

Dodelom nagrada i prigodnim programom juče je u Biblioteci grada Beograda obeležen 90. rođendan ove značajne institucije kulture.

Korona je promenila naše živote, pa je tako i rad ove ustanove, u koju je u 2020. godini upisano oko 105.000 članova, što je za 40.000 manje nego u 2019. Ipak, to nije tako loša brojka jer je svaki dvadeseti Beograđanin član biblioteke.

Nagrada za najboljeg bibliotekara u Beogradu u 2020. godini "Marija Ilić Agapova" dodeljena je Tanji Ivanović, bibliotekaru-savetniku u biblioteci SANU. Priznanje "Gligorije Vozarović" za najboljeg izdavača otišlo je "Laguni".

Specijalna nagrada Čitalac godine, koja se dodeljuje deci do 14 godina, otišla je u ruke jedanaestogodišnjeg Denisa Rahmanovića, koji je u toku 2020. godine pozajmio 300 knjiga.

Denis Rahmanović
foto: Maša Kostić

- I sam nisam znao da sam pročitao toliko knjiga. Kad sam bio mlađi, mama i tata su mi čitali slikovnice pred spavanje i tako sam zavoleo svet bajki i avantura. Naučio sam da čitam sa pet godina, a sa sedam sam već zavoleo Branka Ćopića. On mi je omiljeni pisac. Osećam čitajući "Doživljaje mačka Toše" da sam i ja deo te avanture - kaže Denis za Kurir.

U vrhu liste najčitanijih knjiga stranih autora u 2020. našli su se Elena Ferante i Fredrik Bakman, a tek treći je nobelovac Peter Handke.

Top-lista

1. Elena Ferante, "Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju"

2. Fredrik Bakman, "Moja baka vam se izvinjava"

3. Peter Handke, "Golmanov strah od penala"

4. Fredrik Bakman, "Čovek po imenu Uve"

5. Ju Nesbe, "Magbet"

6. Elena Ferante, "Dani napuštenosti"

7. Orhan Pamuk, "Žena crvene kose"

8. Ju Nesbe, "Ponoćno sunce"

9. Džejms Paterson, "Unakrsna vatra"

10. Harper Li, "Ubiti pticu rugalicu"

Kurir/ Maša Kostić, foto: Filip Plavčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track