MOJ DEDA JE SPREČIO TITA DA SE PREDA NEMCIMA! Sanja Ilić otkriva kako je njegov rođak Sreten Zujović promenio tok istorije!
Foto: Zorana Jevtić

sećanja

MOJ DEDA JE SPREČIO TITA DA SE PREDA NEMCIMA! Sanja Ilić otkriva kako je njegov rođak Sreten Zujović promenio tok istorije!

Pop kultura -

Kompozitor Aleksandar Sanja Ilić u ispovesti za Kurir otkrio je da najviše vremena provodi na svom fenomenalnom imanju na Kosmaju.

Rajski vrt, vinograd, bazen i udaljenost od gradske vreve uticali su na to da na zemlji koju je davnih dana kupio njegov pradeda, inače poznati političar s kraja 19. i početka 20. veka Aleksa Žujović, s porodicom provodi dosta vremena tokom pandemije koronavirusa.

- Moj pradeda je 26 godina bio narodni poslanik Kraljevine Jugoslavije. Mislio sam da će on doveka držati rekord. Međutim, današnji političari će ga prestići - kaže nam Sanja.

Sanja Ilić
foto: Zorana Jevtić

Na Kosmaju poslednjih godina kuće imaju Nele Karajlić, Nikola Kojo i Novak Đoković, ali veliki hitmejker nije u njihovoj blizini.

- Nemam nikom u komšiluku i to mi prija. Moji su tamo starosedeoci, a sad je Kosmaj postao veoma popularan - kroz osmeh će Sanja.

Josip Broz Tito
foto: Profimedia, 0068218536

Čuveni kompozitor je veoma kritički u svom intervjuu govorio i o Titu. Za ovakav stav delimično je zaslužan i jedini komunista u njegovoj familiji - deda Sreten Žujović.

- Deda Sreta je bio fenomenalan tip, završio je fakultet i bio je ruski đak. Nakon Drugog svetskog rata bio je postavljen i za ministra finansija, a tokom sukoba je stalno bio uz Tita. Zvali su ga Crni. Nije išao na Goli otok, ali su ga proterali u Malu Vrbicu - priseća se kompozitor.

Sreten Zujovic
foto: Privatna Arhiva

Deda Sreten mu je tokom jednom susreta ispričao anegdotu s Titom tokom desanta na Drvar i rekao mu da to mora dobro da zapamti.

- Tito je prethodne noći slavio rođendan s Davorjankom Paunović Zdenkom i Englezima. Ostali su do kasno. Englezi su se izvukli, jer su verovatno znali da će se dogoditi napad. Kad su partizani krenuli da se povlače, Leka Ranković je upitao mog dedu gde je Tito. On se skrivao u pećini, a deda Sreten je otišao da ga pronađe. Zatekao ga je u beloj uniformi, a i Davorjanka je bila doterana. Izvadio je pištolj i uperio ga u Tita i rekao: "Sram te bilo, matori, hoćeš da upropastiš našu borbu i hteo si da se predaš Nemcima!" Posle toga mu je naredio da se brzo presvuče i da krenu u povlačenje. Pao je tokom povlačenja dva puta u nesvest. Bio je već tada mator - prepričava nam Sanja reči svog rođaka.

On kaže da prvi put priča ovo za medije.

- U jednom zagrebačkom časopisu sam pročitao da je moj Sreten išamarao Tita, što mislim da nije tačno. Deluje mi verodostojnije ova moja verzija - zaključuje Ilić.

Politički zatvorenik: Živeo je na Kosmaju

Sreten Žujović preminuo je 1976. godine, a Sanja kaže da dedi nije teško palo što je bio politički zatvorenik i što nije živeo u Beogradu.

- Imao je lepu kuću. Njegov sin je bio novinar, a snaja manekenka. Živeti u Maloj Vrbici na Kosmaju je čudo - poručuje kompozitor.

Kurir/Ljubomir Radanov, foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track