POSLE FILMA, SMRT GOSPODINA GOLUŽE PRVI PUT U POZORIŠTU: Neobičan koncept mladog reditelja, a Saša Torlaković igra Smokijevu ulogu
Foto: Printscreen

pozorište mladih u novom sadu

POSLE FILMA, SMRT GOSPODINA GOLUŽE PRVI PUT U POZORIŠTU: Neobičan koncept mladog reditelja, a Saša Torlaković igra Smokijevu ulogu

Pop kultura -

Pozorište mladih iz Novog Sada, posle odlaganja početkom decembra zbog pandemije korone, večeras će konačno premijerno izvesti komad "Smrt gospodina Goluže" Branimira Šćepanović.

Čuvenu novelu velikog pisca 1982. godine u film je pretočio Živko Nikolić, a pozorišnu adaptaciju uradila je Ana Đorđević, dok režiju potpisuje mladi i nagrađivani reditelj Patrik Lazić.

Zaplet se odvija u bezimenoj zemlji u međuratnom periodu, a protagonista je skromni turista koji prilikom odlaska na odmor bude opljačkan i zaglavi u provincijskom gradiću. Radnja prikazuje kako Goluža meštanima sugeriše da je tamo došao izvršiti samoubistvo, i nakon toga im privuče pažnju, stekne slavu i u njoj uživa, nesvestan da narod od njega želi da zapravo - izvrši svoju prvobitnu nameru.

Smrt gospodina Goluze
foto: Printskrin

Osim uloge Ljubiše Samardžića Smokija, film se pamti i po slovenačkoj glumici Savini Geršak, koja je postala seks-simbol tadašnje jugoslovenske kinematografije.

Glavnu ulogu gospodina Goluže tumači Saša Torlaković, inače prvak Narodnog pozorišta Sombor, višestruko nagrađivan u teatru, a u poslednje vreme sve više prisutan i u TV serijama - "Vere i zavere", "Pogrešan čovek", "Kalup" i "Hotel Balkan".

Uz Torlakovića, u predstavi je gost i Katarina Marković, a igraju: Slavica Vučetić, Saša Latinović, Kristina Savkov, Slobodan Ninković i drugi. Glumce na sceni prati kamera, a cela predstava osmišljena je kao rijaliti, kroz koji nas vodi voditeljka Katarina Marković. Reditelj se malo poigrao ovim fenomenom.

Patrik Lazić
foto: Aleksandar Jovanović

- Kad rejting postane jedina svrha, a kada ne postoji niko ko bi kontrolisao i regulisao etičke granice u ganjanju rejtinga, tada započinje naša priča o Goluži. Tada postaje zamislivo da ćemo možda, u bliskoj budućnosti, nečije samoubistvo zaista gledati kao deo televizijskog spektakla - poručuje u svojoj izjavi Patrik Lazić uoči premijere.

U Beogradu trenutno je u BDP na repertoaru njegova predstava "Fine mrtve devojke", a "Smrt gospodina Goluže" urađena je u produkciji s Beoatrom i i Centrom za razvoj vizuelne kulture.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Pozorište mladih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track