KURIR SAZNAJE! MILOVAN VITEZOVIĆ PONOVO U TRCI ZA AKADEMIKA! Pisac novo ime na spisku od 58 kandidata!
Foto: Marina Lopičić

Srpska akademija nauka i umetnosti

KURIR SAZNAJE! MILOVAN VITEZOVIĆ PONOVO U TRCI ZA AKADEMIKA! Pisac novo ime na spisku od 58 kandidata!

Pop kultura -

Književnik Milovan Vitezović do kraja godine bi mogao da postane član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU)!

Izbori za nove članove Akademije su toku, a književnik i dramaturg je, kako saznaje Kurir, jedno od najozbiljnijih koje se našlo na listi novih i potencijalnih akademika.

Procedura ovogodišnjih izbora u članstvo SANU predstavljena je nedavno javnosti na konferenciji za mediji i ukupno je stiglo 58 prijava, a najviše predloga, čak 15, dobilo je novoformirano Odeljenje umetnosti.

Milovan Vitezović
foto: Marina Lopičić

Milovan Vitezović je rođen 11. septembra 1944. godine u mestu Vitezovići kod Kosjerića. Napisao je više od 60 knjiga, koje su objavljene u oko 250 izdanja. Njegovi romani "Lajanje na zvezde", "Šešir profesora Koste Vujića" i mnogi drugi doživeli su desetine izdanja, a njihove filmske i televizijske verzije višestruko su nagrađivane širom sveta. Za svoj rad osvojio je brojne prestižne nagrade u Srbiji i regionu. Član je Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN centra. Upravo ga je Upravni odbor Udruženja književnika Srbije 30. marta 2012. već predložio za dopisnog člana SANU, ali nije izabran. Na pitanje novinara da prokomentariše to što nije izabran za akademika jednom prilikom je izjavio:

- Veoma je časno biti član Srpske akademije nauka i umetnosti, ali nije nečasno ni ostati u društvu sa Milošem Crnjanskim i Milanom Kašaninom.

Goran Marković
foto: Ana Paunković

Reditelji Dejan Mijač i Goran Marković, scenograf Miodrag Tabački, kako su već pisale novosti, samo su neki od 15 kandidata koji su predloženi za dopisne članove na Odeljenju umetnosti SANU, koje je prošlogodišnjom promenom Statuta od Odeljenja likovne i muzičke umetnosti preimenovano u Odeljenje umetnosti. Za Mijača su stigle dve prijave, od kojih jedna od Udruženja dramskih umetnika Srbije, dok je Tabački kandidat Fakulteta dramskih umetnosti.

Monografija Milene Dravić, Radoslav Zelenović, Dejan Mijač
foto: Sonja Spasić

Među kandidatima za ovo odeljenje su, nezvanično, i kompozitori Ivana Stefanović, Srđan Hofman, Zoran Erić, Milan Mihajlović, gitarista Uroš Dojčinović i teoretičarka kulture Milena Dragićević Šešić.

Za ulazak u Odeljenje društvenih nauka boriće se filozof Ilija Marić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragoljub Đorđević i demograf Mirjana Rašović. Za Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke Naučno-nastavno veće Mašinskog fakulteta predložilo je prof. dr Miodraga Spalevića. Za Odeljenje istorijskih nauka nije stigao nijedan predlog.

- Konačno, tokom oktobra će se svi članovi SANU upoznati s predlozima koji su prošli glasanje, a glavni izbori će se održati 4. novembra na izbornoj skupštini - kaže akademik Antonije Đorđević, predsednik Komisije za praćenje izbora SANU.

Naredni izbori će se održati 2024. godine.

Kurir/ Ljubomir Radanov, foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track