Najnovije vesti

MARKO JANKETIĆ O ULOZI MAKSA LUBURIĆA: Pokušao sam da ga branim, ali nikog ne mrzim samo zato što je druge vere ili nacije!
Foto: Aleksandar Letić

FILM DARA IZ JASENOVCA

MARKO JANKETIĆ O ULOZI MAKSA LUBURIĆA: Pokušao sam da ga branim, ali nikog ne mrzim samo zato što je druge vere ili nacije!

Pop kultura

Film “Dara iz Jasenovca” imaće u subotu svetsku televizijsku premijeru, a lik jednog od najozloglašenijih ustaških oficira - Vjekoslava Maksa Luburića tumači glumac Marko Janketić, sa kojim su novinari RTS razgovarali o tome koliko mu je ova uloga bila izazovna i kako se pripremao za nju.

"Pokušavao sam da nađem mogućnost da odbranim takvu osobu. Nije bilo lako, međutim, ja sam u jednom intervjuu već rekao da je to jako zanimljiv lik, pa su me razapeli i pitali kako zločinac može da bude zanimljiv, pa i Hitler je bio zanimljiv, i Staljin je bio zanimljiv kao i mnogi drugi… Prosto, radi se o čoveku koji je bio zadojen nekom mržnjom iz nacionalnog konteksta, koja meni nije bliska. Jednostavno, ja ne umem da razumem da neko nekog mrzi samo zato što je drugačije vere ili nacije i to je recimo bio najveći izazov za mene da se u tom kontekstu bavim tom osobom i likom", objasnio je Marko Janketić.

Marko Janketić, Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Replika kompleksa Jasenovac je za potrebe snimanja napravljena u jednom mestu pored Sombora, donete su šine, parni voz i stvoren jedan potpuno autentičan ambijent koji je pomogao glumcima da se užive u svoje uloge.

"To je jedna vrsta glumačkog mazohizma, mi glumci smo poput nekih advokata kada branimo te likove koje tumačimo, da bismo bili što bliži istini. I moram priznati da to nije ni malo lako", ispričao je glumac i dodao da su ovakvi filmovi bitni zato što je potrebno da se svi kao pojedinci suoče sa zločinima koji su se desili nevinim ljudima, jer u susprotnom nećemo imati lepu budućnost.

Marko Janketić, Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Takođe, Janketić smatra da je veoma važno što će film biti prikazan na TV i što će putem malih ekrana široki auditorijum imati priliku da ga vidi.

"Ova priča nije nikad ispričana kroz film ili pozorište i potrebno je da se ispriča. Užasno su mi vulgarne špekulacije u regionu, gde se o filmu priča a da ga niko nije pogledao, niko nije video šta smo mi kao ekipa uradili i napravili. Hajde da pogledamo film prvo pa onda možemo da kritikujemo ili pohvalimo", izjavio je Marko Janketić.

Marko Janketić, Film Dara iz Jasenovca
foto: Aleksandar Letić

Kurir/ RTS Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...