Najnovije vesti

NA FESTU VIŠE OD 70 PREMIJERA: Festival zatvara nova verzija KUMA 3!
Foto: Profimedia

Za filmofile

NA FESTU VIŠE OD 70 PREMIJERA: Festival zatvara nova verzija KUMA 3!

Pop kultura -

Predstojeći 49. Međunarodni filmski festival - Fest održaće se od 2. do 11. aprila, saopštili su juče iz Centra beogradskih festivala (Cebef). Festival se ove godine održava pod sloganom "Povratak u budućnost", s namerom da kao najveća i nadaleko poznata filmska manifestacija u zemlji i regionu doprinese ponovnom oživljavanju bioskopskog platna i povratku filmske publike u bioskope.

Damir Handanović
foto: Dušan Milenković

Direktor Cebefa Damir Handanović izjavio je da će oni, uprkos teškim trenucima s kojima se ceo svet suočio, ostati istrajni u nameri da svojoj vernoj publici prikaže najnovija ostvarenja savremene kinematografije.

- Od velikog značaja za Beograd je održavanje ovakvog kulturnog događaja u vremenima kada je u većini zemalja Evrope na snazi potpuna blokada. S posebnom pažnjom selektovan, ovogodišnji festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u sedam programskih celina, koje će publika moći da pogleda u bioskopskim salama Sava centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Sinepleksa. Posebno nam je značajno što će sledeća godina biti u znaku 50. Festa, a u susret jubileju publika će imati prilike da na velikom platnu Sava centra pogleda kultne filmove koji su obeležili prethodne edicije festivala u okviru programa "Festovih 50" - zaključio je Handanović.

Kum 3
foto: Profimedia

Na svečanom zatvaranju festivala 11. aprila, u udarnom terminu, premijerno u Srbiji biće prikazana nova, premontirana verzija filma "Kum 3" legendarnog reditelja Frensisa Forda Kopole, nastala povodom tridesetogodišnjice prvog prikazivanja ovog ostvarenja. Poslednje poglavlje sage o porodici Korleone dobilo je i nov naziv: "Kum, epilog: Smrt Majkla Korleonea", kojim Kopola odaje počast piscu i scenaristi Mariju Puzu, a uključuje naslov koji su prvobitno namenili za treći deo "Kuma". Za potrebe nove verzije Kopola je napravio nov početak i kraj filma i prepakovao određene scene, kadrove i muziku.

Međunarodni filmski festival - Fest ove godine će biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Srbije i kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Datum početka prodaje karata biće naknadno objavljen. Fest se održava pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Kurir/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track